Köyde yapılaşma şartları!

Köyde yapılaşma şartları

Köy imarı, köyde yer alan alanlar üzerinde uygulanan imar planı olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda yapılaşmanın bazı şartları bulunuyor. Peki köyde yapılaşma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Köyde yapılaşma şartları!
Köy imarı, köyde yer alan alanlar üzerinde uygulanan imar planı olarak karşımıza çıkıyor. Plansız alanlar tip imar yönetmeliği kapsamında köy imarı şartları sıralanıyor.

Yönetmelik gereğince köyde bir arsaya ev yapma şartları arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içerisinde veya dışarısında olmasına bağlı olarak farklılık gösteriyor.Peki köyde yapılaşma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Köy imarı şartları, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yer alıyor.

Köyde yapılaşma şartları…

– Köy ve mezarlıkların yerleşik alanları içinde yapılacak ifraz işlemlerinde , parsel genişlikleri 10.00 m’den , parsel derinlikleri de 20.00 metreden az olamaz.

– İfraz suretiyle meydana gelecek yol , otopark , yeşil alan gibi yerle düzenleme ortaklık payı köy tüzel kişiliği adına bedelsiz terk edilir. Bu oran parselin yüzde 35 ‘inden fazla olamaz.

– Bina cephe ve istikametlerinin , köy mevcut teşekkülü esas alınarak taahhütname alınarak tayin ve tespitine köy ihtiyar heyeti yetkilidir.

– İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.

– Köy ve mezarların yerleşik alanlarında taban alanı kat sayısı (müştemilat da dahil) yüzde 50’yi geçemez.

Köyde inşaat izni nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com