Köyde ev yapmak için neler yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor. Peki köyde nasıl ev yapılır? Köyde ev yapmanın şartları…
Köyde nasıl ev yapılır?
Köy inşaat esaslarının yer aldığı Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, 02 Kasım 1985 tarihinde 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanıyor. Peki köyde nasıl ev yapılır? Köyde ev yapmanın şartları…
Arsanın köy sınırları içerisinde olması halinde sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii vb. köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi tutulmuyor. Ancak , yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.
Yukarıdaki sayılan yapılar dışındaki ruhsata tabi yapılara inşaat ve yapı kullanma izni, valilikler tarafından veriliyor.
Köy yerleşik alan sınırları içinde yapılaşma şartları şu şekilde sıralanıyor:
– Köy ve mezarlıkların yerleşik alanları içinde yapılacak ifraz işlemlerinde , parsel genişlikleri 10.00 m’den , parsel derinlikleri de 20.00 m ‘den az olamıyor.
– İfraz suretiyle meydana gelecek yol , otopark , yeşil alan gibi yerle düzenleme ortaklık payı köy tüzel kişiliği adına bedelsiz terk edilir. Bu oran parselin % 35 ‘inden fazla olamıyor.
– Bina cephe ve istikametlerinin , köy mevcut teşekkülü esas alınarak taahhütname alınarak tayin ve tespitine köy ihtiyar heyeti yetkili oluyor.
– İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamıyor.
– Köy ve mezarların yerleşik alanlarında taban alanı kat sayısı (müştemilat da dahil) %50’yi geçemiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com