Köy yerleşik alan tespiti nasıl yapılır?

Köy yerleşik alan tespiti nasıl yapılır

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan alanlar köy yerleşik alanı olarak karşımıza çıkıyor.Peki köy yerleşik alan tespiti nasıl yapılır? Köy yerleşik alan tespitini kim yapar? diyorsanız işte yanıtı..

Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan esaslara göre, köy yerleşik alanları, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan alanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Köy yerleşik alanları; köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan yerler oluyor.Peki köy yerleşik alan tespiti nasıl yapılır? Köy yerleşik alan tespitini kim yapar? diyorsanız işte yanıtı..

Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Madde 43,44 ve 44’te yer alan esaslara göre köy yerleşik alan tespiti şu şekilde yapılıyor:

Köy ve mezralarin yerleşik alanı ve civarının tespiti
Madde 43- (Degisik: 2.9.1999 – 23804 s. R.G) Köy ve mezralarin yerlesik alani ve civarinin tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kisilik bir komisyon tarafindan 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazir haritalar veya kadastro paftalari üzerine yapilir, il idare kurulunca onaylanir.

Ayni köyün mülki sinirlari içinde kalmakla birlikte köy yerlesik alani ile civarinin disinda kalan mezralarda mevcut köy ortak yapilari yok ise yerlesik alan ve civari tespiti yapilamaz.
Köy ortak yapilarinin bulundugu mezralarda ise, yerlesik alan ve civari tespiti, köy yerlesik alan ve civarinin tespiti ile ilgili usullere uyulmak kosuluyla yapilir.
Köy ve mezralar ile civarinin yerlesik alan tespiti bir defaya mahsus olmak üzere yapilir, bu sinirlar genisletilemez ve genisletilmesine dönük olarak birlestirilemez.

Madde 44- (Degisik: 2.9.1999 – 23804 s. R.G) Ifraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasinda bulunan ve kamu eline geçmis bir yola cephesinin bulunmasi sarttir. Parselden terk suretiyle yol olusturulamaz. Çikmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemez. Ifraz suretiyle çikmaz sokak olusturulamaz.

Madde 45- (Degisik: 2.9.1999 – 23804 s. R.G) Köy ve mezralarin yerlesik alanlarinda ve civarinda yapilacak ifraz islemlerinde parsel genislikleri (15.00) m.den, parsel derinlikleri de (20.00) m.den az olamaz. Ifraz suretiyle en fazla bes adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapilamaz.

Plansız alanlar tip imar yönetmeliği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*