Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı köy yerleşim alanı oluyor.Peki köy yerleşik alan sınırı nedir?
Alan tespiti bir kereye mahsus olmak üzere yapılan; genişletilemeyen ve genişletilmesine dönük olarak birleştirilemeyen köy yerleşik alanlarında uygulanacak esaslar, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor.
Yönetmelik esaslarına göre, köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılıyor, il idare kurulunca onaylanıyor.Peki köy yerleşik alan sınırı nedir? diyorsanız işte yanıtı..
Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gereğince aynı köyün mülki sınırları içinde kalmakla birlikte köy yerleşik alanı ile civarının dışında kalan mezralarda mevcut köy ortak yapıları yok ise yerleşik alan ve civarı tespiti yapılamıyor.
Köy ortak yapılarının bulunduğu mezralarda ise, yerleşik alan ve civarı tespiti, köy yerleşik alan ve civarının tespiti ile ilgili usullere uyulmak kaydıyla yapılıyor.
Köy ve mezralar ile civarının yerleşik alan tespiti bir kereye mahsus olmak üzere yapılıyor, bu sınırlar genişletilemiyor ve genişletilmesine dönük olarak birleştirilemiyor.
İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şart olup; Parselden terk suretiyle yol oluşturulamıyor.
Çıkmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemiyor ve İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor.
Köy yerleşik alan tespiti nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın