Fransız bir aile tarafından 125 yıl önce inşa edilen ve 1920 yılından 2007’ye kadar 87 yıl Federal Almanya tarafından kullanıldı. 2007 yılında konsolosluğun Balçova’daki yeni hizmet binasına taşınmasının ardından Kordon’daki bina, 3.2 milyon Euro muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, binayı satın alırken, bina böylece tarihinde ilk kez bir Türk’ün oldu.
Gökdemir, modern sanat müzesini toplumun her kesiminin gezebileceğini, müzeye genç sanatçıların katılacağını, müzede yerli ve yabancı eserlerin sergileneceği belirtti. Binanın aslına uygun restorasyonu için bir yıl izinlerin alınması, bir yılın da restorasyonla geçmesini planladıklarını belirten Gökdemir, restorasyonuna 10 milyon lira harcanacak müzeyi, 2018 yazında hizmete açmayı planladıklarını belirtti.
Modern Sanatlar Müzesi’nin küresel rekabete hazır hale getirilmesi için toplumun ihtiyaç ve isteklerinin de müzeye şekil vereceğini dile getiren Gökdemir, “Küresel rekabete açık olmanız için yaratıcı olmalısınız. Biz de yaratıcı bir konsept ile küresel rekabete açık bir müze yapmak istiyoruz. Bugün için sanatta iki ekol var. Bunlardan biri üst gelir grubuna hitap eden ‘sanat sanat içindir’ ikolü diğeri ise toplumun şartlarını ve insanı ön planda tutan ‘sanat toplum içindir’ ekolü. Biz ikinci ekolü tercih ediyoruz. Yani herkesin gelip gezebileceği ve gezerken heyecan duyacağı bir müze yapacağız. Kendi sınırlı kolleksiyonumuzune ek olarak yeni alımlar da yapacağız. Ayrıca Akdeniz havzasındadaki eserleri de burada sergileyeceğiz.”
GENÇLERİ MÜZEYE TEKNOLOJİYLE ÇEKECEK
Müzeyi cazip kılmak için teknolojiden de yararlanacaklarını aktaran Gökdemir, “Özellikle modern sanatta 3 boyutluluk kavramı giderek artan ilgiye sahip. Ayrıca değişerek teknolojik hale bürünen dijital tuvallerde hazırlanmış eserler de yer alacak. Canlandırmaların olacağı hologramlar ile de eserleri teknolojik hale getireceğiz. Böylece özellikle teknoloji çağının gençlerini ve yeniliğe ilgi duyanları müzemize çekeceğiz” ifadelerini kullandı.
Konsolos Gerlach, satış rakamını açıklamazken verilen bedelin Alman Hükümeti’ni son derece memnun ettiğini vurguladı. Binanın dış restorasyonunun ardından yeni bir iç düzenleme yapılacak. Başkonsolos Gerlach, “Selim Bey’in kazanmasına çok mutlu oldum. Çünkü elinden gelenin en iyisini yapacaktı. İhaleyi başka birisi de kazanabilirdi. Ama böyle sonuçlanması bizi ayrıca mutlu etti. Sizin sanat merkezi projenize büyük bir hayranlık duydum” dedi. Toplantının sonunda Selim Gökdemir, Başkonsolos Thomas Gerlach’a Çağdaş sanatın önemli isimlerinden Charles Fazzino’nun bir eserini hediye etti.
82 YIL HİZMET VERDİ
Eski Şehir Şatosu olarak da bilinen Almanya’nın İzmir Başkonsolosluğu binası 1925 yılından 2007’ye kadar 82 yıl boyunca konsolosluk hizmeti verdi. Başkonsolosluğun 2007 yılında Balçova’ya taşınmasının ardından bina kapılarını kapattı. Yaklaşık 9 yıldır kullanılmayan 126 yaşındaki binanın satışı için geçtiğimiz Kasım ayında 3,2 milyon Euro (yaklaşık 10 milyon TL) asgari teklif bedeli ile kapalı zarf usülü ihaleye çıkıldı. Alınan teklifler Alman Dışişleri Bakanlığı’na gönderilerek son kararı bakanlık yetkilileri verdi. Toplam 562 metrekarelik arsa üzerinde 1250 metrekarelik kapalı alana sahip olan Kordon’daki binanın satış bedeli ve ihaleye kaç teklif sunulduğu ise açıklanmadı.
HALKAPINAR’A MEGAPOL CİTY
Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökdemir, basın mensuplarının sorusu üzerine gayrimenkul, jeotermal ve gastronomi yatırımlarından da söz etti. Gökdemir, Megopol Urla Evleri’nin ardından Gıda Çarşısı’nda 43 bin metrerakelik Çarşı Kule’nin sürdüğünü ardından Halkapınar bölgesinde 230 bin metrekarelik alanda Megapol City’i yapacaklarını burada 36 katlı iki kule, 500 kişilik tiyatro ve sergi salonu ile öğrenci yurdu olacağını söyledi. Gökdemir, Urla’da Megapol Country projesini gerçekleştireceklerini ifade etti.
BAYRAKLI’DA İKİ KUYU
Gökdemir, Bayraklı’da biri 750 metre diğeri 1.3 kilometrek derinliğinde iki kuyu açtıklarını ve 80 derecelik sıcak su ile serada çiçek yetiştireceklerini belirterek, “Elektrik üretimi için 110 dereceyi yakalamak lazım. Dikili’de kuyu çalışmamız devam ediyor. Jeotermale girmemizin nedeni gayrimenkulle ilgili. Elektrik üretecek suyu elde edemezsek bile gaYrimelkulde değerledireceğiz. Dikili’de de elektrik elde edecek suyu bulamazsak orada da sera kuracağız. Bayraklı’da yeterli arazi sağlarsak serada çiçek yetiştireceğiz” dedi.
TAŞLARI KIRIP KIYI YAPTI
Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökdemir, Megapol Urla Evleri projesinin tamamlandığını, Urla’da doğal güzelliği ve ekonomik değeri olmayan bir kıyıyı alarak taşları makineyle kırıp kum haline getirdiklerini , denizini yüzülebilir hale soktuklarını belirterek burada bu yıl surf ve yelken önümüzdeki yıl da dalgıçlık okulu açacaklarını, sahil kulübü işleteceklerini ve ‘ekonomik balık’ sloganıyla gemi restoran açacaklarını söyledi.
Yeni Asır