Kooperatif genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Peki kooperatiflerde genel kurul toplantısı nasıl yapılır? Kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kooperatiflerin kuruluş özellikleri ve kooperatiflerin genel özellikleri 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor.
Kanunen yer alan 2. maddeye göre bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözeşme ile kuruluyor. Kooperatiflere gerçek kişilerin dışında tüzel kişilerde ortak olabiliyor.
Kooperatif Genel Kurulu ise bütün ortakları temsil eden en yetkili organı oluyor.Peki kooperatiflerde genel kurul toplantısı nasıl yapılır? Kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren altı ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunlu oluyor.
Genel kurul, anasözleşmede gösterilen şekil ve surette toplantıya çağrılıyor. Toplantı nisabı anasözleşmede gösteriliyor. Ancak yapı kooperatiflerinin genel kurul toplantılarında ortakların en az 1/4’ünün şahsen veya temsilen hazır bulunmaları gerekiyor.
Genel kurul toplantı tarihi, yeri ve gündemi toplantıdan en az on beş gün önce ilgili bakanlığa ve mülki idare amirliğine yazılı olarak bildiriliyor.
Genel kurulun sevk ve idaresi, ortaklar veya üst kuruluş temsilcileri arasında seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanıyor.Genel Kurul kararı ile kooperatif dağılabildiği gibi, 3 yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde de kooperatif dağılıyor.
Kooperatife üye olurken dikkat edilecekler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com