Meskenler için emlak vergisinde muafiyet uygulaması yer alıyor. Peki kooperatifler emlak vergisinden muaf mı? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi her yıl gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi hesaplamalarında bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki oluyor.
Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor. Buna göre büyükşehirde mesken emlak vergisi binde 2, işyerlerinin emlak vergisi oranı ise binde 4 oluyor.
Meskenler için emlak vergisinde muafiyet uygulaması da bulunuyor. Peki kooperatifler emlak vergisinden muaf mı? diyorsanız işte yanıtı…
Kooperatiflerin emlak vergisinden muaf olup olmadığı ile ilgili genelge metni aşağıda yer alıyor.
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
Sayı : 73357575- 3409
Konu : Kooperatiflerin Emlak Vergisi Muaflığı.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE
İlgi : a) 01/10/2013 tarih ve 20432 sayılı yazınız,
b) 19/11/2013 tarih ve 3274 sayılı yazımız.
İlgi (a) yazınızda kooperatiflerin belirli şartları sağlamaları durumunda kendi hizmet binalarının daimi olarak bina vergisinden muaf tutulacağının Emlak Vergisi Kanununda hükme bağlanmış olmasına rağmen, bazı belediyelerin uygulamalarında kooperatiflere hizmet binalarından dolayı emlak vergisi bedeli tahakkuk ettirilerek tahsil edildiğinden bahisle bu hususun değerlendirilmesi talep edilmiştir.
İlgi (b) yazımızla kooperatiflerin karşılaştıkları bu sorunun incelenerek çözüme kavuşturulması ve sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi hususlarını içeren bir yazının İçişleri Bakanlığına gönderildiği tarafınıza bildirilmiştir. Bu defa; anılan Bakanlığın konuya ilişkin 81 ilin Valiliğine ve Bakanlığımıza muhatap yazısı ilişikte gönderilmektedir.
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı : 30546965-000-31420
Konu : Kooperatiflerin Emlak Vergisi Muafiyeti
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
İlgi : a) 17/09/2007 tarihli ve 2007/87 sayılı genelgemiz.
b) Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 13.11.2013 tarihli ve 3210 sayılı yazısı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alman ilgi (b) yazıda özetle, kooperatiflerin emlak vergisinden muaf olan taşınmazlarıyla ilgili olarak bazı belediyelerce emlak vergisi alınmaya devam ettiği belirtilmektedir.
Kooperatiflerin hangi taşınmazlarından emlak vergisi alınacağı, hangilerinden alınmayacağı hususu ilgi (a) genelgemizle duyurulmuştu.
Konunun iliniz dahilindeki belediyelere tekrar hatırlatılarak, muafiyetlerin genelgemiz ve ilgili mevzuat doğrultusunda uygulanmasının sağlanması hususunda;
Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı :BOOMAH0740001/
Konu : Emlak vergisi
…………………VALİLİĞİ’NE
Bakanlığımıza intikal eden yazılarda, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, hizmet binaları dışındaki diğer binalarından da (lojman, gazino, lokanta, sinema gibi) emlak vergisinin alınıp alınmayacağı konusunda tereddütlerin bulunduğu anlaşılmaktadır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4 ve 14 üncü maddelerinde bina ve arazi vergileri ile ilgili daimi muafiyetler, 5 ve 15 inci maddelerinde de geçici muafiyetler düzenlenmiş; Kanunun 22 nci maddesinde ise, bina ve arazi vergileriyle ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin bu Kanuna eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği belirtilmiştir.
Bu Kanunun 4 ncü maddesinin birinci fıkrasının (p) bendinde, kiraya verilmemek şartıyla; tarım kredi, tarım satış kooperatifleri, 1163 sayılı Kanuna uygun olarak teşekkül eden kooperatifler ve bu kooperatiflerin kuracağı kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin ve Türk Kooperatifçilik Kurumunun sahip oldukları kendi hizmet binalarının daimi olarak bina vergisinden muaf olduğu hükmüne bağlanmıştır.
1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun ‘Muafiyetler’ başlıklı 19 uncu maddesinin (b) fıkrasında, bu Kanuna göre kurulacak ve kurulmuş sayılan kooperatifler, bölge ve merkez birliklerinin, sermaye ve yedek akçeleri ile taşınmaz malları ve bunların gelirleri, kendi ihtiyaçları için satın aldıkları ve alacaklarının tahsili gayesiyle mülk edindikleri taşınmaz mallan ve bunların 15 inci madde hükmüne göre sahiplerine geri verilmesi işleminin, bütün vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 22 nci maddesinde bina ve arazi vergileri ile ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin bu kanuna eklenmek veya bu kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
Kanun hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinde, bina ve arazi vergilerinde muaflık ve istisna hükümlerinin Emlak Vergisi Kanununa eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle mümkün olabileceği ve bu Kanunda da söz konusu istisnanın tarım kredi kooperatifleri için kiraya verilmemek şartıyla kendi hizmet binaları ile sınırlandırıldığı anlaşılmaktadır.
Bu çerçevede, tarım kredi kooperatiflerinin kendi hizmet binaları dışındaki taşınmazlarının emlak vergisinden muaf tutulmasına yasal olarak imkan bulunmamaktadır.
Emlak vergisinden muaf olan kurumlar nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın