Kooperatif kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki kooperatife üye olurken nelere dikkat edilir? İşte kooperatife üye olurken dikkat edilecekler..
Genellikle bir yapı inşa etmek için oluşturulan kooperatifler; üzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklar olarak karşımıza çıkıyor.
Kooperatif Kanunu gereğince, kooperatif kurmanın bazı koşulları bulunuyor. Örneğin kooperatifin bir ana sözleşmesinin olması ve ortaklar tarafından imzalanması gerekiyor.
Aynı zamanda kooperatif kurmak için en az 7 ortak gerekiyor. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor.
Kooperatif kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor. Peki kooperatife üye olurken nelere dikkat edilir? diyorsanız işte yanıtı..
Kooperatife üye olurken dikkat edilecek hususlar..
*Kooperatifin bölgesel bir üst birliğe üye olup olmadığına bakılması gerekiyor.
*Kooperatif arsasının kooperatif adına tapulu ya da tahsis belgeli olup olmadığına bakılması gerekiyor.
*Kooperatife ait arsanın imar durumunu incelenmeli, imarı yoksa üye olunmaması gerekiyor.
Kooperatife üye olduktan sonra dikkat edilecek hususlar..
*Bir kooperatife üye olduktan sonra işlerin nasıl yürütüldüğünü takip etmek için yılda bir yapılan genel kurul toplantılarına düzenli olarak katılım sağlanması gerekiyor.
*Kooperatif aidatlarını elden vermek yerine banka hesabına yatırılması gerekiyor.
Kooperatif ortaklarının hak ve görevleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın