Kooperatif tapulu daire alınır mı?

Kooperatif tapulu daire alınır

Kooperatif tapu işlemleri yapının bitmesinden sonra üyelerin başvuruda bulunması ile gerçekleşiyor. Peki Kooperatif tapulu daire alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kooperatif tapulu daire alınır mı?
Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilat olarak ifade ediliyor.

Taşınmaz mal işletme kooperatifi, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapar ve uhdesindeki gayrimenkulleri işleterek kazanç elde eder. Bu doğrultudaarsa, arazi, bina vb. gayrimenkulleri edinen bunları değerlendiren bir kooperatif türü olarak tanımlanabiliyor.

En az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşmesiyle kurulan kooperatifin ana sözleşmedeki imzalarının noterce onaylanması gerekiyor.

Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılıyor ve dağılıyor
Peki Kooperatif tapulu daire alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kooperatif tapulu daire satın alınabiliyor. Kooperatiften edinilen bir dairenin alınması ile doğrudan kooperatif üyesi olunamıyor. Alan kişi sadece tapuda o daireyi satın alan kişi olarak görünüyor.

Kooperatiflerin başlıca tapu işlemleri; taşınmaz mal alım ve satımı, taşınmaz satış vaadi, kat karşılığı temlik, ferdi mülkiyete geçiş, kat irtifakı ve kat mülkiyeti, ipotek ve diğer işlemler adı altında belirtiliyor. Diğer işlemler ise şufa, iştira, vefa, ifraz, tevhit, cins değişikliği, yola terk, kat karşılığı inşaat, düzeltme gibi işlemler olarak belirtiliyor.

Kooperatife üye olurken dikkat edilecekler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com