Kooperatif kurmak için gerekli koşulları sağlayan ortakların, ana sözleşme yaparak noterde onaylatmaları gerekiyor.Peki Kooperatif denetimi nasıl yapılır? Kooperatif denetimini kim yapar? diyorsanız işte yanıtı..
Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklar, kooperatif olarak ifade ediliyor.
Kooperatif kurmak için gerekli şartları sağlayan ortakların, ana sözleşme yaparak noterde onaylamaları gerekiyor. Ana sözleşme, Ticaret Bakanlığına veriliyor. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi durumunda, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunuyor. Peki Kooperatif denetimi nasıl yapılır? Kooperatif denetimini kim yapar? diyorsanız işte yanıtı..
Kooperatif denetçileri, genel kurul namına kooperatifin bütün işlem ve hesaplarını tetkik ediyor. Genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçiyor.
Genel kurul yedek deneçiler de seçebilir. Denetçilerin ve yedeklerinin kooperatif ortaklarından olması şart olmuyor.56 ncı maddenin birinci fıkrasının birinci ve üçüncü bentlerinde yer alan hükümler denetçiler hakkında da uygulanıyor.Denetçide aranan şartlar şu şekilde sıralanıyor:
*Türk vatandaşı olmak.
*Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından ya da bu Kanun hükümlerine göre mahkum olmamak.
Kooperatif ortaklarının hak ve görevleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın