Kooperatifler Kanunu kapsamında kooperatifin nasıl kurulduğunu,kaç ortakla kurulduğuna,çeşitlerine yer veriliyor. Buna göre kooperatif çeşitleri nelerdir? İşte kooperatif çeşitleri..
Türkiye’de halk dilinde imece usulü olarak bilinen topluca yardımlaşmanın resmi olarak belli kural kanun ve düzene göre yapılma işlemine verilen isim kooperatif oluyor.Peki kooperatif çeşitleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Kooperatifler gösterdikleri faaliyet alanı bakımından temel olarak tarımsal kooperatifler ve tarım dışı kooperatifler olmak üzere 2’ye ayrılıyor.
*Tarımsal kooperatifler
Tarımsal kooperatifler ihtiyaç duydukları zirai bilgilerin temininde ortaklarına yardımcı oluyor. Ayrıca ortakları olan çiftçilerin teknoloji, tohum ve ilaçlardaki son gelişmelerden haberdar olmalarını sağlayarak, üretimin, veriminin ve kalitesinin artmasına katkı sağlıyor. Tarımsal kooperatifler kendi aralarında şu şekilde sıralanıyor;
1. Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri:
Bu kooperatifler ortaklarının;
– Her türlü bitkisel, hayvancılık, ormancılık konularındaki üretimini geliştirmek,
– İhtiyaçlarını temin ve tedarik etmek; ortaklarının ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak,
– İş sahası temin etmek,
– Ortaklarının ekonomik gücünü arttırmak için tabi kaynaklardan faydalanmak,
– El ve ev sanatları ile tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayıcı tedbirler almak gibi temel amaçları gerçekleştirmek için faaliyette bulunuyor.
2. Tarım Kredi Kooperatifleri:
Bu kooperatiflerin amacı, tarımsal üretimde kullanılmak üzere ortaklarına olabildiğin ucuz ve yeterli kredi sağlıyor. Bu kooperatiflerin ortakları genelde küçük çiftçiler oluyor.
3. Tarım Satış Kooperatifleri:
Tarım satış kooperatiflerinin amacı, ortakları olan çiftçilerin ürünlerini en iyi biçimde değerlendirmek, iç ve dış pazarlarda piyasa fiyatından satışını gerçekleştirmek olarak karşımıza çıkıyor.
4. Sulama Kooperatifleri:
Sulama kooperatifleri kurak ve yeterli su kaynağı olmayan yerlerde zirai sulama tesislerini kurarak tarımda verimin arttırılması için büyük ihtiyaç olan su problemini çözüyor.
5. Su Ürünleri Kooperatifleri:
Bu kooperatifler her türlü su ürünlerinin üretimi, işlenmesi, depolanması ve pazarlanması konularında ortaklarına hizmet vermek ve ortaklarının ihtiyacı olan av araç gereçlerini ve donatımlarını temin etmek amacıyla kuruluyor.
6. Pancar Ekicileri Kooperatifleri:
Pancar ekicileri kooperatifleri ise üretim esnasında ortaya çıkan toprak hazırlığı, ekim işleri, pancar ve diğer tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, korunması, dekar veriminin artırılması konularında gerekli tedbirleri almak ve ortaklarının yararlı bilgiler edinmesine yardımcı olmak amacını güdüyor.
*Tarım Dışı Kooperatifler
Tarım dışı kooperatifler ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamak ve dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulan kooperatiflere deniyor.
Tarım dışı kooperatifler ortaklarının küçük tasarrufları ve devletten alınan kredi olanaklarıyla onların ihtiyaçlarını kolay yoldan ve daha ucuza karşılamaya çalışıyor. Tarım dışı kooperatifler şu şekilde sıralanıyor;
1. Tüketim Kooperatifleri:
Tüketim kooperatiflerinin temel amacı ortaklarının tüketim ihtiyaçlarını, aracıları ortadan kaldırarak veya onların kâr düzeylerini en düşük seviyeye indirerek daha ucuza karşılıyor.
2. Konut Kooperatifleri:
Barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan bu tür kooperatifler, konut kooperatifi olarak tanımlanıyor.
3. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri:
Bu kooperatiflerin amacı, kooperatife ortak olan esnaf ve sanatkarlara mesleki faaliyetleri için gerekli krediyi sağlamak veya kredi ve banka teminat mektubu almak üzere kefil olmak oluyor.
4. Tarım Dışı Hizmet Kooperatifleri:
Tarım dışı alanda kurulan ve çalışma konusu hizmet üretimi olan kooperatiflerin genel adı Tarım Dışı Hizmet Kooperatifleri olup bu grupta aşağıdaki kooperatif türleri yer alır.
* Taşıma Kooperatifleri
* Küçük Sanat Kooperatifleri
* Ecza Kooperatifleri
* İş Yeri Yapı Kooperatifleri
* Turizm Kooperatifleri
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın