Konya ve il genelinde alışveriş merkezlerinin sayısı hızla artıyor. Firmalar AVM yatırımlarına ağırlık veriyor. Konya merkezde 6 büyük AVM bulunuyor. Bu yıl içinde Sancak bölgesinde Konya’ın en büyük AVM’sinin temeli de atılacak. AVM’ler özellikle hafta sonları dolup taşıyor. Kış aylarında AVM’ler hınca hınç doluyor. Aileler, tatilini alışveriş merkezlerinde geçiriyor. 7’den 70’e herkes AVM’de gününü geçiriyor. İnsanlar tatil günlerinde eş, dost ve akraba ziyareti yapmak yerine AVM’ye gitmeyi tercih ediyor. Kimi sinema-eğlence, kimi alışveriş kimi de yemek için AVM’lere gidiyor. Konyalılar, bütün ihtiyaçlarını AVM’lerde karşılayabiliyor. AVM’leri hafta sonlarında binlerce kişi ziyaret ediyor. Konya’daki bir alışveriş merkezini hafta içinde günde 5 bin kişi ziyaret ederken bu sayı hafta sonu 10 bine kadar çıkabiliyor. Yoğunluk en çok mağazalara yarıyor. Mağazalar haftasonları satış rekoru kırıyor. Büyük kazançlar elde eden AVM’ler, daha çok müşteri çekmek için kampanyalar ve etkinlikler noktasında yarışa giriyor. Sosyologlar ise AVM’leri kültür mekanı olarak tanımlıyor. AVM’lerin gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirten sosyologlar, AVM’lerin bir kaçış alanı olarak da görüldüğünü söyledi.
EN ÇOK ZİYARET EDİLEN MEKAN
Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir, “Konya’da ilk alışveriş merkezi 2000’li yılların başında Afra ismiyle açıldı. Afra açıldıktan sonra insanlar bu kültür mekanına akın etmeye başladılar. Biz alışveriş merkezlerini kültür mekanı olarak adlandırıyoruz. Bu mekanlarda insanlar sadece alışveriş yapmıyorlar. Alışveriş dışında hem vakit geçiriyorlar hemde her türlü ihtiyaçlarını gideriyorlar. İlk dönemlerde Afra alışveriş merkezi insanlar üzerinde çok farklı ambians yaratmıştı. Afra’yı bir kültür unsuru olarak görmüşlerdi. İnsanlar artık Afra’yı kutsal mekanları ziyaret eder gibi ziyaret etmeye başladı. Köyden, ilçeden veya başka şehirlerden gelen insanları Mevlana’dan sonra Afra’yı gezmeye götürdüler. Afra’dan sonra Adese’nin farklı bir formatta hizmet vermesi, Real’in Konya’ya gelmesi ile alışveriş merkezleri profesyonelleşti. Kule Site, Kipa, Kent Plaza, Novada derken Konya’da birçok alışveriş merkezi inşa edildi. Yeni alışveriş merkezlerinin açılması ile yeni kamusal alanlar oluştu. İnsanlar alışveriş merkezlerini normalleştirdiler” dedi.
AVM’LER KAÇIŞ ALANI OLDU
Alışveriş merkezlerinin bir kaçış alanı olarak da görüldüğünü belirten Aydemir, “İnsanlar bu mekanları hayatlarının bir parçası olarak kabullendiler. Eskiden insanlar komşuluk yapar ve bireysel ilişkilerini geliştirirlerdi. Önceden dar ölçekli yapılanma vardı. Günümüzde ise kentler karmaşıklaştı. İnsanlar yıllardır oturdukları evleri terkettiler. İnsanlar yeni yerleşim yerlerinde yaşıyorlar. İnsanlar günümüzde çok yakın olmasına rağmen çok yakın ilişki kuramıyorlar. Bir apartmanda 50 aile yaşamasına rağmen birbirleri ile ilişki kuramıyorlar. Dolayısıyla alışveriş merkezleri bu insan tipi için çok uygun. Alışveriş merkezleri bir kaçış alanı. Bir alışveriş merkezine gittiğinizde kalabalık içerisinde kaybolup alışverişini yapıyorsunuz ya da vakit geçiriyorsunuz” diye konuştu.
BÜTÜN İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR
İnsanların AVM’lerde tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiğini belirten Aydemir, şu ifadeleri kullandı: “Geçmişte alışverişe çıktığınızda dükkan dükkan gezip ayakkabı, gömlek, pantolon veya iç giyim alıyordunuz. Bu alışveriş stili insanları çok yoruyordu. Günümüzde ise bir alışveriş merkezindeki mağazaya girdiğinizde hem dış giyim hem de iç giyim ihtiyacınızı giderebiliyorsunuz. Alışveriş merkezlerine gittiğinizde hem çocuğunuzu mutlu ediyorsunuz hemde eşinizi. Soğuktan korunarak vakit geçirebiliyorsunuz. Karnınız açıktığında yemek yiyebiliyorsunuz. Namaz kılacaksanız mescide gidip namaz kılabiliyorsunuz. Film izlemek istiyorsanız film izleyebiliyorsunuz. Alışveriş merkezleri her kitleye hitap eden kültür mekanları. Alışveriş kerkezleri insanların tüm taleplerini karşıladığı için tercih ediliyor.”
Merhaba