Okulların tatil olması, düğün sezonun devam etmesine bir de kentsel dönüşüm eklenince Konya’da kiralık ev bulmak zorlaştı. Kiralık evlere artan talep, fiyatları da yukarı çekti.
Okulların tatil olması, düğün sezonun devam etmesine bir de kentsel dönüşüm eklenince Konya’da kiralık ev bulmak zorlaştı. Kiralık evlere artan talep, fiyatları da yukarı çekti. Konya’da Suriyeli akınından sonra büyük bir artış gösteren kira fiyatları el yakıyor. Üniversite öğrencilerinin şehre gelmesi ile birlikte rakamların daha da artması bekleniyor. 3 yıl önce 500 liradan değer gören ev kiraları bugün 800 lira civarında kiralanıyor. Çekirdek bir ailenin oturacağı standart kalitede bir evin kirası ise 500-600 liradan başlıyor. İmarı artan site yapılarda da kira fiyatları bin liradan başlıyor. Ekonomik durumu iyi olanlar bina inşaat halindeyken oradan daire alıyor, daire tamamlandığında ise hemen yüksek fiyattan elden çıkarıyor. Bu da dar ve orta gelirlileri mağdur ediyor. Uzmanlar, üniversitelerin açılması ile birlikte kira fiyatlarının daha da artacağını belirtinken, çözümün belediyelerin elinde olduğunu söylüyor. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ”Kira fiyatları önümüzdeki aylarda daha da artabilir” uyarısında bulundu.
KRİZ MÜLTECİ AKINI İLE BAŞLADI
Temeli atılmadan normal ederinden daha düşük fiyatlara satılan dairelerin kiralık ev sayısını azalttığını ifade eden Altınay, “Konyamız’da bugünlerde ciddi anlamda kiralık ev sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu kriz Suriyeli mültecilerin Konya’ya akın etmesi ile başladı. Kiralık ev sayısı azalınca, kira fiyatları da arttı. Bugün Konya’da yaklaşık 80 bin tane Suriyeli mülteci var.
Bir aileyi 10 kişi olarak hesaplasak 8 bin aile ediyor. Yani 8 bin konut. Birden 8 bin konut talebi olunca da kiralık ev kalmadı. Parası olan bazı Suriyeli aileler kiralamak yerine birine satın aldırıyorlar ancak bunlar da istisnada kalıyor. Şu an için kiralık ev ihtiyacını karşılayacak kadar kiralık ev yok” sözlerini kullandı.
HENÜZ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ GELMEDİ
Eğitim sezonunun açılması ile birlikte üniversite öğrencilerinin de şehre akın edeceğini hatırlatan Altınay, “Bu kriz üniversite öğrencileri gelmeden oluştu. Üniversite öğrencilerinin gelmesi ile birlikte kira fiyatları daha da artacaktır. Müdahale edilmediği sürece bu kriz gün geçtikçe büyüyecektir. Bosna Hersek Mahallesi’nde hali hazırda bir kiralık ev krizi var. Önceden Bosna Hersek Mahallesi’nde kalan Suriyeli aile görmek mümkün değildi. Bugün artık onlar da oraya göç ediyor. Çünkü merkezde ev kalmadı. Bosna’da da kiralık ev bulmak zor. Mülteciler artık ilçelere de yönelmeye başladı” diye konuştu.
SEYYAR EMLAKÇILARDAN UZAK DURUN
Kiralık ev sayısının azalmasının bir sonucu olarak piyasada seyyar ve korsan emlakçıların gezdiğine dikkat çeken Altınay, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Seyyar emlakçılar diye bir şey türedi son zamanlarda. Bunların hiçbir resmi dayanakları olmamasına rağmen ev kiralıyor. Kaçak emlakçılar kol geziyor. Vatandaşlarımıza uyarım, vergi levhası ve dükkanı olmayan hiç kimseden ev satın almasın veya kiralama yapmasın. Vatandaşlarımız odamızın üyelerini tercih etsinler. Yetkililerin de bu kaçak emlakçılara bir el atması gerekiyor. Vatandaşlarımız dolandırılmasın.”
Beyşehir’in Sesi
Bir yanıt bırakın