Konya’da son günlerde ikisi Suriyeli olmak üzere 4 inşaat işçisi şehrin farklı noktalarında bulunan şantiyelerde hayatını kaybetti. Artan iş kazaları sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı, Konya’da inşaatları denetlemesi için 18 müfettiş görevlendirdi. Denetimlerine devam eden müfettişler, şehirde çok sayıda inşaatı mühürledi.
KONGRE MERKEZİ MÜHÜRLENDİ
2012 yılında yapımına başlanan ve hala inşaat çalışmalarının devam ettiği Selçuklu Belediyesi Kongre Merkezi’nin iş güvenliğine uygun olmadığı gerekçesiyle bakanlık müfettişleri tarafından mühürlendiği öğrenildi. Müfettişler merkez inşaatında denetim yaptı. Yapılan denetimde iş güvenliğine uyulmadığı tespit edildi.
REKTÖRLÜK BİNASINA MÜHÜR
Mühürlenen binalar arasında Selçuk Üniversitesi Rektörlük binası da var. Rektörlük binasını taşıma kararı alan Selçuk Üniversitesi, Alaaddin Keykubat Kampüsü’nde yeni rektörlük binası yaptırıyor. Bakanlık müfettişleri bina inşaatında denetim yaptı. Yapılan denetimlerde çalışma şartlarının uygun olmadığı gerekçesiyle inşaat mühürlendi.
ÖZEL ŞİRKETLERE DE ‘DUR’ DENİLDİ
Çok sayıda özel şirketin şantiyesine de mühür vuruldu. Şehirde faaliyet gösteren ve iş güvenliği yasasına uygun hareket etmeyen inşaat firmalarına müfettişler ‘dur’ dedi. Edinilen bilgiye göre son günlerde 1 müfettiş sadece 10 şantiyeyi kapattı. Çok sayıda inşaat firması iş güvenliğine uymuyor. İşçiler de zaman zaman kendi güvenliklerini tehlikeye atıyor. Kazaları önlemek isteyen bakanlık da müfettişler görevlendirdi. Müfettişler, “Şantiyelerde iş güvenliği ve işçi sağlı gözardı ediliyor. Yasaya uyan firma sayısı çok az” sözlerini kullandı.
BAKANLIK DENETİMLERİ ARTIRDI
Konu hakkında bilgi veren ve denetimlerin artırıldığını söyleyen A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hulusi Ada ise, “Konya’da şu an 9 ayrı müfettiş grubu var. Gruplar iki şer kişiden oluşuyor. İnşaatlar denetime tabi tutuluyor” diye konuştu. Diğer illerde olduğu gibi Konya’da da iş güvenliğine tam olarak uyulmadığını ifade eden Ada, “Ne yazık ki iş güvenliği kültürünü edinemedik. İşverenler ve işçiler kuralları ciddiye almıyor. İşçiler çelik burunlu ayakkabı giymiyor, baret ve kemer takmıyor. İşveren de ‘ek maliyet getiriyor’ diyerek iş güvenliğine önem vermiyor. İş kazalarını azaltmak için önlem almak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Merhaba