AK Parti Konya milletvekili Dr. Mustafa Baloğlu, son zamanlarda yaşanan elektrik kesintilerinden, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay hakkında çıkan haberlere kadar birçok önemli başlığı Memleket’e değerlendirdi.
‘Konya yatırımlarında hiçbir aksama olmadığını’ söyleyen Baloğlu, “Başta sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu olmak üzere bütün Konya vekilleri olarak çalışmalar yapıyor ilgili bakanlıklardan da takip ediyoruz” dedi. FETÖ ile mücadeleye de değinen AK Parti Konya milletvekili Mustafa Baloğlu, “Çünkü bu iş, devletin bekası meselesi” hatırlatması yaptı ve “ortada kimseler yokken paralelle mücadele ettiğini” söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a da “Meyveli ağaç taşlanır” diyerek sahip çıktı.
-Konya’daki elektrik kesintileriyle ilgili neler söylersiniz?
Öncelikle Konya’nın gösterdiği tepkiyi çok önemsiyorum. Konya ayaktaysa Türkiye ayaktadır. Konya uyanıksa, bu ülkeye hiçbir şey olmaz. Yaz döneminde sarfiyatın çok yüksek olduğu dönemler. Ciddi bir yüklenme var. Kesintiler hakkında en üst seviyede görüşmelerimiz oldu. Bütün milletvekili arkadaşlarımız ile konu üzerinde kafa yorduk. Hem sosyal medya hem de telefonlarla vatandaşlarımızı aydınlattık. Sadece Konya değil, Ankara’nın da, Antalya’nın da bu tarihlerde kesintiler yaşadığı tarafımıza ulaştırıldı. Ama bu demek değildir ki, kulağımızın üzerine yatalım… Arkadaşlarımızı yine duyarlı olmaya çağıralım. Sadece şu kadarını söyleyeyim; bu kesintiler teknik bir arızadan kaynaklanıyor. Diğer şekilde, vatan namustur ve biz her zaman vatanımız için teyakkuzdayız.
-Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay hakkında çıkan haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Anadolu’da bir tabir var; “Meyveli ağaç taşlanır” Siz, siyasi bir makam temsil ediyorsanız mutlaka o makamda gözü olan insanların iftiralarına uğrayabilirsiniz. Ya da bu durum, imar izni problemi yaşamış, oğlunu-kızını işe almamış veya birtakım taleplerini yerine getirmemiş birileri tarafından ortaya atılan bir iftiradan başka bir şey değildir. Ben, Uğur İbrahim Altay’ın performansını başarılı buluyorum. Bir belediye başkanıyla ilgili bu tür söylentiler her zaman olabilir, biz işimize bakacağız. Şunu da eklemem lazım; Eğer birilerine bir isnatta bulunuyorsanız, onun belgelerini, bilgilerini de ortaya koymanız gerekiyor.
-Konya askeri üssü şehir dışına taşınacak mı?
Sayın Başbakanımız, “darbe girişiminde aktif rol alan bütün askeri kışlalar şehir dışına taşınacak” açıklaması yaptı. Konya’da böyle bir girişim olmadı. Daha doğrusu Konya halkı buna müsaade etmedi. Özellikle belirli askeri birlikler şehir ile çok iç içe geçmiş durumda. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi yeni bir imar çalışması yaptı diye biliyorum. Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bazı bölgeler talep edildi. Bunlar hemen çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşecek şeyler değil. Öncelikle o birliklerin yerleri hazırlanması ve onların taşınması lazım ve onlardan elde edilecek alanları da kamu yararına kullanabilmek için yeni projeler de üretilmesi gerekiyor. Şehir dışına çıkarılması da Konya halkının yararına olur diye düşünüyorum. Bir de Konyalı sanayicinin atış alanıyla ilgili bize ulaştırdığı, ‘talimlerin hassas ayar gerektiren cihazlara zarar verdiği’ yönünde talep ve şikayetleri var. Atış alanının devir işlemleriyle ilgili çalışmalar başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir çalışma da hazırladı. Milli Savunma Bakanlığı ile yazışmalar başladı, ilgili adımlar atıldı.
-Bölge ve Numune Hastanesi’nde son durum nedir?
Şehir Hastanesi’nde çalışmalar devam ediyor. Kamu ve özel sektör ortaklığıyla yapılan bir hastane olduğu için firma ne kadar erken bitirirse o kadar çok kazanç elde edecek. Dolayısıyla ilgili firma hızlı bir şekilde çalışmaları yürütüyor. Numune Hastanesi ise, Konya’nın merkezinde, zaten vatandaşlarımız hızlı ilerleyişi gözleriyle görüyor. Dolayısıyla bu yıl içerisinde bitmiş olacak. Yılbaşına kadar hizmete açmış olacağız.
-FETÖ hain darbe girişimi sonrasında Türkiye’de vakıflara derneklere yaklaşım nasıl olmalıdır?
Vakıf kültürü bizi bir arada tutan en önemli geleneklerimizden bir tanesidir. Bunları çok iyi ayırt etmek lazım. Osmanlı’ya, Selçuklu’ya bakarsanız bizim geçmişimizde vakıfçılık, dernekçilik vardır. Bu ülkenin birliği, bekası için tek gayesi hizmet olan vakıflara destek olmak lazım. Bu kötü bir tecrübe oldu ama Allah rızası için çalışan vakıf ve derneklerin de daha iyi denetlenmesi lazım diye düşünüyorum. Vakıf medeniyeti AK Parti döneminde üst düzeye çıktı. Çalışmaları desteklendi, sayıları arttı ve ben bunlarla ilgili bir geriye dönüş olacağını kesinlikle düşünmüyorum. Hatta daha çok ihtiyacımız var onlara. Çünkü STK’lar bir ülkenin belkemiğidir. Onlar güçlüyse devlet de güçlüdür. Çalışma metotları düzgün olan bütün vakıflarımız hak ettikleri değeri, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da görmeye devam edeceklerdir.
-Vakıflara devlet eliyle bir standart getirilebilir mi, böyle bir çalışma var mı?
Şimdi, Maarif Vakfı kuruldu. Sağlık alanında da önemli vakıflar kuruldu. Bunun gibi faaliyetler çok önemli. Sadece devletin eliyle değil de, vatandaşın kendi eliyle kurdukları, destekledikleri ve büyüttükleri vakıflar da bizim için çok önemli. Vatandaşı bu bilince katmak lazımdır diye düşünüyorum. Biliyoruz ki, devletin birçok alana aynı anda yetişebilmesi mümkün değil. Kendini bu işe adamış vakıflarımız cemiyetlerimiz var. Aşevleri kurmuşlar vesaire vesaire… Siz böyle bir hizmeti devlet eliyle yürütemezsiniz. Düşünün, Suriyeli vatandaşlarımıza ilk sıcak yemeği dağıtan derneklerimizi, vakıflarımızı desteklememiz gerekiyor. Alanlarını genişletip daha da büyütmemiz gerekiyor.
-Son günlerde Türkiye’de bazı ilçelerin il olması gibi haberler yayılıyor. Konya’da da Ereğli’nin adı geçiyor. Böyle bir çalışma var mı?
Öncelikle şunu söyleyeyim; bu tür haberlerin hepsi birer temenni. Gündem oluşturmak için yapılmış bir çalışma. İllik ile ilgili ne devletimizin ne de hükümetimizin bir çalışması yok. Sadece Yüksekova ve Cizre için terörden dolayı Hakkari ve Şırnak ekseninde böyle bir çalışma oldu. Bunun dışında herhangi bir ilçe için çalışma yok. İlerleyen zamanlarda il sayısının 100’e çıkartılma çalışması olursa, bunlar değerlendirilir ama yakın zamanda böyle bir çalışma yok.
-Konya yatırımlarında son durum nedir?
Konya’nın devam eden hiçbir yatırımında dönüş yok. Bakınız başta sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu olmak üzere bütün Konya milletvekilleri her hafta rutin olmak üzere Konya ve yatırımları üzerine toplantı gerçekleştiriyoruz. Her vekilin sorumlu olduğu alanlar var ve herkes alanında raporlar hazırlıyor. Yine düzenli olarak il başkanımızın başkanlığında düzenli olarak toplantılar yapıyoruz. Konya’nın sorunları, projeler ve Konya’nın geleceğini konuşuyoruz. Sonrasında her arkadaşımız ilgili projeler ve ilgili bakanlıklarla temasa geçip çalışmaları takip ediyor. Dolayısıyla Konya’nın hiçbir projesinde aksama yok. Konyalı rahat olsun.
Memleket