Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen bugünkü yazısında Katma Değer Vergisi’nde yapılan değişikliğine değindi. İşte o haber…
Hükümet, geçen hafta Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren “Torba Yasa ile “6736 sayılı Yasa kapsamında yapılandırılan Vergi ve Sosyal Güvenlik Prim borçlarında ilk taksitler için mayıs sonuna, diğer taksitler için 4 er aylık ertelemelere imkan sağlamıştı. Bu düzenleme, ekonomik krizin tavan yaptığı böyle bir dönemde “çok güzel hareketler olarak yerini aldı. Hiç gündemde yok iken, cuma sabahı Resmi Gazete ye bakınca; 3 Şubat 2017 Cuma gününün hayırlara vesile olan, çok hayırlı bir cuma olduğunu gördük. Vergi indirimleri sınırlı da olsa sürüyordu.
KATMA DEĞER VERGİSİNDE YAPILAN HAYIRLI DÜZENLEMELER
3 Şubat 2017 Cuma günü Resmi Gazete de yayımlanan 2017/9759 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre;
– Her şeyden önce konut alacak olanlar; konut almak için düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri veya ön ödemeli konut satış sözleşmeleri için, ödedikleri binde 9.48 oranındaki damga vergisini artık ödemeyecekler
– 150 metrekarenin üzerinde konut almak istiyorsanız, mart sonunda dolan süre Eylül 2017 sonuna kadar uzatıldığı için; yüzde 18 yerine yüzde 8 oranından faydalanmak için epey zamanınız kalıyor.
– Yeni projeden ev alırsanız da. Katma Değer Vergisi indirimi var. Bakanlar Kurulu, 1 Ocak 2017 den sonra alınacak yapı ruhsatlarını da unutmadı. Eğer emlak vergisi değeri metrekarede bin ila iki bin lira arasında ise; eskiden yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8 olacaktır. Emlak vergi değeri metrekarede bin liraya kadar olan konutlar için KDV yüzde 1 olacak . Eskiden yüzde 1 lik vergi oranına metrekaresi 500 liraya kadar olan konutlar giriyordu.
– Mobilya da KDV oranı, nisan sonuna kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.
– Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin tesliminde KDV oranı yüzde 1 olacak.
Olmaz olur mu ? Bundan böyle: yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinden alınan yüzde 6.7’lik ÖTV artık hiç alınmayacak. Yaşasın ! Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkeme zaten bu yakışırdı.
Ev alanlar, evlenecek olanlar, evini yenileyecek olanlar da acele etmeli. Mobilya gibi, televizyon hariç elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyada da yüzde 6.7 olan ÖTV oranı, nisan sonuna kadar sıfırlandı. İndirilen ÖTV’nin KDV sini de dikkate aldığımızda: normal şartlarda bu ürünlerin yüzde 8 ucuzlaması lazım. Hadi beyaz eşya mağazalannın önünde kuyruklar oluşturalım.
İndirimler neden Nisan sonuna kadar?
Yukarıdaki sorunun cevabını düşünüyor düşünüyor, bir türlü bulamıyorum.
Vergi indirimlerinin hâzineye maliyetinin 1 milyar Türk Lirası olacağı açıklandı. Enflasyonu düşülüp, ekonomiyi canlandıracağı beklentisi dile getirildi.
Ülkemizde düğün mevsimi: mayısekim arasında diye bilinirken, kış ortasında mobilya, küçük ev aletleri ve dayanıklı tüketim mallannın KDV ve ÖTV’sinde indirim yapmak; üstelik bunu 3 ay ile sınırlandırmak size de garip gelmiyor mu ?
Bu arada yukarıdaki sorunun cevabını buldum; bu indirimler
“kediler” için yapılıyor, malum mart ayı kediler için kutsal bir ay.
Eğer bu indirimleri referandumun sonuçlannı etkilemek için yapıyor ama söyleyemiyorsanız, çorbada benim de tuzum olsun. Aşağıdaki önerilerimi yerine getirir iseniz, her yüz oyun doksanını alacağınızı garanti ederim
– Katma Değer Vergisi genel oranını yüzde 18’den yüzde 5 e indirin.
– Özel Tüketim Vergisi oranlanın tüm listelerde yüzde 1 e indirin.
– İlk, orta, lise ve üniversite eğitiminde bu yıl sınıfta kalmayı kaldırın.
– Türkiye futbol liglerinde küme düşmeyi kaldmn.
– 3.000 TL’ye yaş sınırı olmaksı zın bedelli askerlik çıkartın.
– Herkese bedava akıllı telefon dağıtın, bir yıllık bedava konuşma ve sınırsız internet paketi de olsun,
– İşsizleri 1 yıl süre ile işe alın.
Bu listeyi daha fazla uzatmaya
gerek olmadığını düşünüyorum. Bu öneriler, istenilen sonucu almak için yeterli olacaktır.
Sözcü