İlk kez ev sahibi olacak kişiler bankalarda açtıracağı konut hesabıyla 15 bin liraya kadar devlet desteği almaya hak kazanacak.Peki ama nasıl? İşte bu konudaki kafa karışıklıklarını giderecek kritik 11 soru ve yanıtı…
İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlara konut hesabı açtırmaları halinde devlet tarafından 15 bin TL’ye kadar destek sağlanması için gerekli olan alt yapılar hazırlandı. Bu sayede pek çok kişinin ev sahibi olması hedefleniyor. Peki konut hesabına devlet desteğinden kimler, hangi koşullar altında yararlanabilir?
MAVİ KARTLILAR ALAMAZ
1- Kimler destekten yararlanabilir?
7 Haziran 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendisine ait bir konutu bulunmayan Türk vatandaşları konut hesabı açtırarak devlet desteğinden yararlanabilirler. Dolayısıyla üzerine tapusu tamamı kendisine ait bir evi olmayan her Türk vatandaşı gerekli şartları sağladığında bu destekten yararlanabilir.
2- ‘Mavi Kartlı’lar da faydalanabilir mi?
Türk vatandaşlığından izinle çıkanların yani Mavi Kartlıların konut hesabı açtırarak devlet desteğinden yararlanmaları mümkün değildir.
ÇOCUKLAR İÇİN DE VAR
3- 18 yaşın altındaki kişiler için de konut hesabı açılabilir mi?
18 yaşın altındaki kişiler için konut hesabı açılabilir ancak hesap açılışı kişinin velisi veya vasisi tarafından yapılmalıdır. 18 yaşın altındaki kişiler velisi veya vasisi bulunmadan kendi adlarına konut hesabı açtıramazlar.
4- Konut hesabı nasıl açtırılır?
Konut hesabı bankaların yurtiçindeki şubelerinde Türk Lirası cinsinden açılmalıdır. Hesabın bankaların yurtdışındaki şubelerinden veya Türk Lirası dışındaki bir para cinsinden açılması mümkün değildir. Açılan hesap mevduat hesabı olabileceği gibi katılım hesabı da olabilir. Hesabın bir kişi adına olması gerekmektedir.
HER AY YA DA 3 AYDA BİR
5- Kişi birden fazla hesap açtırabilir mi?
Bir kişi yalnızca bir tane konut hesabı açtırabilir. Diğer yandan konut hesabının açıldığı bankadan bir başka bankaya transfer edilmesi de söz konusu değildir. Bu nedenle konut hesabı açtıracak kişilerin hesap açtıracakları bankayı iyi tercih etmeleri gerekmektedir.
6- İlk açılışta hesaba para yatırılabilir mi?
Konut hesabı açtıran kişi açılış tarihinde hesaba 30 bin TL’ye kadar para yatırabilir. Bu sayede konut hesabına uygulanacak devlet desteğinin miktarının artırılması söz konusu olabilecektir.
En fazla iki kez çekebilir
7- Konut hesabına nasıl ödeme yapılır?
Konut hesabı açtıran kişiler tercihlerine göre isterlerse ayda bir, isterlerse de üç ayda bir hesaba ödeme yapabilirler. Söz konusu ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL ödeme yapabilirler. Üç aylık ödeme yapanlar içinse alt limit 750, üst limit 7.500 TL’dir.
8- Hesaba ödeme yapılmaması halinde ne olur?
Konut hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişinin bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapmayı tercih eden kişinin ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmaması halinde bu kişilere devlet katkısı ödenmez. Diğer yandan bu durumlarda açılan hesap, konut hesabı statüsünden çıkartılır. Ayrıca konut hesabına yıl içerisinde üç kez ödeme yapmayan bir kişinin hesap açılışından itibaren hesapta bulunması gereken asgari rakamın altına da düşmemesi gerekir.
En fazla iki kez çekebilir
9- Hesapta biriken para çekilebilir mi?
Konut hesabı katılımcısı hesapta biriken parayı bir yıl içerisinde en fazla iki kez çekebilir. Ancak çekim sonrası konut hesabında bulunan bakiye hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmamalıdır. Örneğin 36 aydır konut hesabı bulunan ve hesaba aylık 350 TL ödeme yapan bir kişi hesaptan en fazla 3 bin 600 TL çekim yapabilir.
Devremülk için devlet desteği yok
10- Konut hesabı açtıran kişi hangi konutlarda devlet desteği alabilir?
Konut hesabı açtıran kişinin yurtiçinde bir konut edinmesi gerekmektedir. Devlet desteği; kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar için ödenebilmektedir. Devremülkler için devlet desteği söz konusu değildir.
6 ay içinde başvurmalı
11- Hangi hallerde destek alınabilir?
Konut hesabına 36 ila 47 arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15’ini 13 bin TL’yi geçmemek üzere, 48 ila 59 ay para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 18’ini 14 bin TL’yi geçmemek üzere ve 60 ay ve üzerinde para yatıranlar ise hesaptaki paranın yüzde 20’sini 15 bin TL’yi geçmemek üzere destek olarak alabilirler.
Hesabınızı iyi yapın
KONUT hesabında biriken paranın yüzde 20’sinin en fazla 15 bin TL’yi geçmemek üzere devlet katkısı olarak ödenmesi pek çok kişinin matematik hesabına girmesine neden oluyor. Mutlaka kafasında ev alma fikri olanların konut hesabı açtırması gerekiyor. Çünkü ev almayanlara devlet desteği ödenmiyor. Diğer yandan devlet desteğinde üst sınır olması nedeniyle beş yıl içerisinde 75 bin TL ve üzerinde birikim yapan kişiler, beş yılın sonunda konut hesabında biriken para artsa bile devlet desteği artmayacağı için ödeme yapmaya devam etmek durumunda kalacaklardır. Bütün bu nedenlerle konut hesabı açtıracak kişiler hesaplarını iyi yapmalılar.
En az 3 yıl kalmalı
Konut hesabı açtıran kişilerin devlet desteğinden yararlanabilmeleri için sistemde en az üç yıl kalmaları gerekmektedir. Kişi, kendi adına yurtiçinde konut edindiği tarihten itibaren altı ay içerisinde konut hesabını açtırdığı bankaya müracaat etmek durumundadır. Banka gerekli kontrolleri yaparak devlet katkısının ödenmesini sağlar.
Akşam/ Okan Güray BÜLBÜL