Yapı inşaatlarında yer alan bağımsız bölümlerin metrekare hesaplamalarında net ve brüt metrekare olmak üzere iki farklı hesaplama formülü bulunuyor. İşte konutlarda net alan hesabı…
Konutlarda net alan hesabı!
Bir evin net ve brüt olmak üzere iki farlı metrekare hesabı yapılabiliyor. Konut satın alırken brüt ile net metrekareye göre hesap yapmak gerekiyor.
Piyasada satış ve tanıtım ofislerinde satılan dairenin brüt metrekaresi belirtilmekte, bu nedenle alıcılar satın alacağı evin net ölçümünü göremiyor. Satıcı firma yüksek metrekare göstererek dairenin cazibesini artırmaya çalışabiliyor.
Peki konutlarda net alan nedir? Konutlarda net alan nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…..
Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan olarak ifade ediliyor.
Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez. Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Konut net metrekare hesabı…
Konutun net metrekaresinin hesaplanması için, dairenin tüm odalarının metrekarelerinin tek tek hesaplanması gerekiyor. Bulunan metrekarelerin toplanması halinde evin net metrekaresi bulunmuş oluyor.
Bir odanın alanını bulmak için de odanın komşu iki duvarının metre cinsinden ölçmek ve ölçülen değerlerin birbiriyle çarpılması yeterli oluyor.
Brüt alan net alan farkı nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com