Türkiye’de konut fiyatları yükselişini hızla sürdürüyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı Türkiye Konut Fiyatı Endeksi (TKFE) Temmuz’da yıllık bazda yüzde 18.76 yükselirken, zam sinyalleri gelmeye başladı. Sektör temsilcileri, bunun nedeni olarak kurdaki yükselişi, maliyet artışlarını ve tüketicinin konut alma isteğini gösteriyor.
Fiyatlar artmaya başladı
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Müteahhitler uzun süredir maliyete gelen artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyet artışından gelen yükü fiyatlarına yansıtmaya başladılar. Yansıtmak durumundalardı da dolayısıyla piyasa direnebildiği kadar fiyatları yansıtmamak için direndi ama artık artışlar görülmeye başlandı” diye konuştu. Küresel ekonomideki dalgalanmanın maliyetleri artırdığına dikkati çeken Ağaoğlu, iç piyasada satışların yolunda gittiğini söyledi.
Ağaoğlu, piyasada konut satışlarının önceki yıla göre artış gösterdiğini belirterek, gayrimenkul ve yapı sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olmayı sürdüreceğini kaydetti.
Satışlar iyi gidiyor
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Temmuz ve Ağustos ayındaki konut satışı artışının gözle görülür şekilde hissedildiğini söyledi. Konut satışlarının tüm olumsuzluklara rağmen Temmuz ve Ağustos aylarında 2013 ve 2014’e göre daha iyi olduğunu dile getiren Demir, bu konut alımlarında nakit kullanım oranının artmasının sevindirici olduğunu ifade etti.
Asıl zam yakında
Demir, faizlerin yükselmesi nedeniyle insanların nakit kullanarak ev almaya başladığını belirterek, dolar ve altının yükselmesiyle buradan gelen paraların konuta yöneldiğini anlattı. Konutta son dönemde yatırımcıdan ziyade oturumcuların alım yaptığını bildiren Demir, 2013 sonunda başlayan ve geçen yıl devam eden sorunlara rağmen Türkiye’nin kalkınmasında en önemli unsur olan konut sektörünün gerilememesinin kendilerini çok sevindirdiğini aktardı. Demir, konut fiyatı endeksinin bir yılda yüzde 18.76 artmasına ilişkin şunları söyledi: “İnşaat imalatında kullanılan malzemeye 1.5 yılda yüzde 50’ye yakın zam geldi. Biz de bunu ister istemez yansıtmak zorundayız. Yansıtmazsak çarkı döndüremeyiz. Ancak asıl konut zamlarının yaşanacağı günler gelecekteki günler. Çünkü şu an inşaat malzemelerine halen zam geliyor. Dur durak bilmiyor. İki sene önce 68-70 liraya aldığımız betonun metreküpüne şu anda 150 lira ödüyoruz. Bazı malzemelere yüzde 150 zam gelmiş. Bir de artık çok lüks konutlar, akıllı evler üretiliyor. Bunlar fiyatlara yansıyor.”
Talep fiyatı etkiliyor
ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan “Fiyatların yükselmesindeki ana neden tüketicinin konut satın alma isteğinin ön planda olması ve bu isteği hızlandıran en önemli etkenin yükselen döviz fiyatları nedeniyle konut fiyatlarında yakın gelecekte mecburen olacak fiyat artışlarıdır” dedi. Henüz konut maliyetlerin fiyata yansımadığını dile getiren Baygan, satış fiyatlarına maliyetlerin yansıyacağını aktardı.
Maliyet değil kur yükseltti
TÜRKİYE İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, artışın tamamen kura bağlı olduğunu belirterek, “Çünkü şu anda maliyetlerde reel büyük bir artış yok. Biz bunu daha önce de dile getirdik. Aslında kurun inşaat malzemeleri veya maliyetine etkisi birincil konuların başında gelmiyor” dedi. İnşaat malzemesi sektörünün daha çok yurt içi hammadde ve işçilikle üretildiğini, ithal katkının az olduğunu dile getiren Hinginar, “Dolayısıyla maliyetlerden kaynaklı bir artış değil. Tamamen kura dayalı bir artış yaşandı” dedi. Hinginar, fiyatların artmasının bir diğer sebebini de dövizle satışa bağladı.
Vatan
Bir yanıt bırakın