Konut sektöründe küçük dairelerin önemi arttı!

küçük daireler

Küçük daireleri site içinde farklı bir blokta toplayarak ötelemek yerine benimsemeye çalışsak daha iyi olmaz mı? Keza öteledikçe sosyal iletişim açısından çözüm değil çözümsüzlük sunuyoruz. Oysa sadece genç kesim değil son dönemde özellikle emekli ve ileri yaş grubu da küçük daireleri tercih ediyor.

Konut sektörünün neredeyse “anahtar” ürünü diyeceğimiz daire tipi 0+1 ve 1+1 daireler. Yatırımcının ya ilk etapta sattığı ya da en sona sakladığı tip. Doygunluğa ulaşmış primden sonra küçük dairelerin satılması bir yöntem. Keza her bir küçük daire için tekrarlanan işlemler, 4+1 tek bir daire için verilen işçilikten farklı değil. Daireler küçüldükçe fiyatların aynı paralellikte düşmemesinin nedenlerinden biri bu. Fiyatlar benimsensin benimsenmesin sektör bu tipten vazgeçemiyor. İşletme maliyetleri en düşük olan küçük daireler hem çocuklar hem de anne babasını yakınında görmek isteyen ailelerin de tercihi. Aynı sitede 4+1 daire alıp yanı sıra bir küçük daire yatırımı yapanların sayısı her gün artıyor. O halde ötelemek yerine benimseyerek daha kullanışlı daireler elde etmek zorundayız. Birkaç ufak dokunuş ile küçük daireleri yaşanır kılan ekiplerden biri de Gönye Mimarlık. “Görücüye çıkan konutlar” ile YEM Konut konferansında da karşımıza çıkan Gönye Tasarım, Torunlar, Eroğlu, Gül Yapı, Toya, Mar Yapı, İhlas, Artaş, Mesa, Ege Yapı, Sur Yapı, Keleş ve daha pek çok markalı konut projesinin iç mekânlarını teslim ettiği bir grup. Küçük dairelerdeki çözümler ve bazı ufak dokunuşlar için tespitler ise şöyle sıralanıyor:

RENKLERİN ETKİSİ
Açık renklerin genişlik algısı yaratması sebebiyle, 1+1 daire dekorasyonlarında bu tonlar tercih ediliyor. Yine de doğru aydınlatma ve doğru ebatlarda mobilya seçimleri ile beyaz ve pastel dışında renk skalaları da daireyi daha ferah gösterebiliyor. Ahşap veya toprak renklerinin sıcaklığını hissetmek isteyen kişiler, renk ve ebatlara dikkat ederek, beyaz dışındaki tonları kullanabilirler. Açık mutfak, toplumca alışık olmadığımız bir seçenek. Ne var ki 1 +1 daireler için de kaçınılmaz bir çözüm. Entegre masa, daha genç ve pratik yaşam tarzına uygunken, daha geleneksel bir yaşam tarzı için ayrı bir masa, daha isabetli bir tercih olabiliyor.

YATAK ODALARI
1 + 1 dairelerin yatak odası alanları minimum ihtiyaca göre belirleniyor. Tipik bir yatak odası, yaklaşık 11 metrekare olarak tasarlanıyor. Yine kullanım alışkanlıklarından ötürü, yataklar genellikle odaların bir duvarını ortalayıp her iki yanında geçiş olacak şekilde yerleştiriliyor. Fakat çoğu zaman geniş komodin koymaya yer kalmayabiliyor. Bu sebeple asimetrik çözümler tercih edilebiliyor.

BANYOLAR
1+1 dairelerde, banyo minimum ölçülerde olduğundan, çamaşır makineleri banyo dışında çamaşır nişleri ile çözülüyor. Çamaşır makineleri, hem derinlik hem de yükseklikleri sebebiyle banyolarda rahatsız edici kütleler olarak kalıyor. Küçük banyolarda, yüksek yerine düz duş teknesi kullanmak veya hiç duş teknesi kullanmadan hemzemin duş çözümü uygulamak, banyolarda genişlik algısı yaratıyor.
Esin TÜMER – Habertürk