8 Eylül 2016 tarihinde alınan kararla yüzde 18 KDV ödenecek konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim edilmesi durumunda, KDV oranı yüzde 8 oldu. Peki Konut kredisinde kdv iadesi yapılacak mı? diyorsanız işte yanıtı…
Konut kredisinde kdv iadesi!
Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında KDV de bulunuyor. Kanunen KDV Kanununun 1 inci maddesine göre taşınmazların; Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri, Bu faaliyetler kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışlar, KDV’nin konusuna giriyor.
2016 yılına kadar arsa birim metrekare vergi değeri; 0-499 TL arası olanlar yüzde 1 oranında, 500-999 TL arası olanlar yüzde 8 oranında, 1000 TL ve üzeri olanlar yüzde 18 oranında KDV ye tabi idi.
8 Eylül 2016 tarihinde alınan kararla yüzde 18 KDV ödenecek konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim edilmesi durumunda, KDV oranı yüzde 8 oldu.Peki Konut kredisinde kdv iadesi yapılacak mı? diyorsanız işte yanıtı…
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kTüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV’yi geri alabileceklerini söyledi.
Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Çekilen kredi rakamları yüksek olduğu için KDV oranı yüzde 1 bile olsa yüksek miktarda rakamlar ortaya çıkabiliyor. 150 metrekareden küçük daireler tamam ama 150 metrekareden büyük bir daire almışsanız KDV oranı yüzde 8’e çıkıyor. Toplamda 200 bin liralık bir kredi çekseniz bunun KDV’si 16 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu miktarı inşaat şirketleri ya da müteahhitlere ödüyoruz. Bu durumu inşaat firmaları da bilmiyor. Eğer sizden KDV alınmışsa ve siz kredi ile almışsanız bu KDV’yi geri alabilirsiniz.”
“116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 4/2 maddesi ‘fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir’ deniyor. Konutunu finansal kiralama yöntemi veya sahip olduğu konutu teminat göstererek alan tüketiciler KDV’den muaf olduklarını bilmesi gerekiyor.
Tüketiciler, alınan KDV tutarına göre, gerek il ve ilçe hakem heyetlerine gerekse Tüketici Mahkemelerine başvurarak haksız alınan bu tutarların geri iadesini isteyebiliyor.
2320 liraya kadar bağlı bulundukları Kaymakamlık Hakem Heyetlerine, 2320 lira ile 3480 lira arasındaki tutarlar için Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan İl Hakem Heyetlerine, 3480 lira ve üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvurarakkanun maddelerini de belirtip haksız alınan bu bedeli geri alabilecek.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com