Türkiye genelinde satılık konutların ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 7 oranında artış göstererek, 2 bin 441 lirayı buldu. Kiralık konutlarda ise artış yüzde 8, ortalama metrekare fiyatı 17 lira oldu. Türkiye’de amortisman süresi ise 12 yıl olarak açıklandı.
İstanbul’da satılık konutların ortalama metrekare fiyatı 3 bin 684 liraya ulaştı. İlde son bir yıllık artış yüzde 14 oranında. Kiralık konutlarda ise fiyatlar yüzde 7 artarak 21 lira metrekare ortalamasına ulaştı. İlde son bir ayda kiraların en çok arttığı ilk üç ilçe; yüzde 8,1 ile Beşiktaş, yüzde 6 ile Esenler ve yüzde 5,6 ile Silivri oldu. İstanbul’da satılık evlerin en ucuz olduğu ilçe ise Silivri.
Hesaplar alt üst oldu
Işıl Töre kiralardaki artışın ikinci nedeninin kentsel dönüşüm olduğunu vurguluyor, ‘‘Kensel dönüşüm furyasından ötürü mütaahitlerin aldığı daireler mal sahiplerini kiralık daireye çıkmaya ve kiraların artmasına neden oluyor. Ağustos ve Ekim 15’e kadar öğrencilerin üniversite için gelmeleriyle talep artar ve iki üç öğrenci ev tutarak yüksek kiraya formül bulur ama bu da kiraları artırır. Kentsel dönüşümde öne çıkan Kadıköy’de kiralar diğer ilçelere göre daha yüksek. Evlerini dönüşüme giden mülk sahipleri hem devletten kira yardımı alıyor hem de müteahhitten. Bu nedenle hiç sorgulamadan kiralama yapıyor. Bunu gören ev sahipleri ‘Nasıl olsa mecburlar, nasıl olsa dairem kiralanıyor’ diye rayiç değerlerinin daha üstünde talepte bulunuyorlar. Bu yaklaşım hesapların alt üst olmasına neden oldu.
Işıl Töre, Century 21 Işıl Gayrimenkul
Faizler yükseldi kiralar uçtu
Kiralar neden arttı, 2013 yılı Mayıs ayında konut kredisi faiz oranları 0.61-0.65 seviyesindeydi. Bu dönem kiraların en düşük olduğu zamandı. O günlerde insanlar kiraya verecekleri parayla konut alıp kendi evlerinin sahibi oldular. Ucuza kredi çektiler ve kira öder gibi ev sahibi oldular. Fakat faizi arttıran etkenlerden ötürü konut kredisi faizi bugün 1.22-1.25’e kadar çıktı. Bu da kiralık daireye geçmeyi ev almaktan daha avantajlı duruma getirdi. Bugün birisi ev alırsa 2-3 sene öncesine göre 2 katı daha fazla faiz ödemek zorunda. Bu da kiralık evlerin ücretlerini artırdı ve kiralık ev azlığından dolayı da talep yükseldi ve aylık kiralar yükseldi. Bugün kirada oturmak faiz ödemekten daha avantajlı. İşte kiraların artmasındaki birinci neden bu.
En pahalı ilçeler sıralamasında ise 15 bin 336 lira ile Beşiktaş ilk sırada bulunurken, ikinci sırada 9 bin 41 lira ile Sarıyer, üçüncü sırada ise 8 bin 495 lira ile Kadıköy yer alıyor.
Nilüfer Kas, Gayrimenkul Danışmanı
Kadıköy’de kiralar yüzde 30 arttı
Son dönemde İstanbul başta olmak üzere, kentsel dönüşümün yoğunlaşması bir yandan yeni konut stoklarını getirirken diğer yandan kiralıklardaki stokları da hızla eritiyor. 2010 yılında Kadıköy bölgesinde 700 TL kirası olan daireler bugün 2 bin 800 TL’den kiralanıyor. Geçen yıl ile bu yılı karşılaştırdığımızda kiralarda yüzde 35 oranında bir artış söz konusu. Bu mülk sahiplerinin yüzünü güldürürken, kiracıları zorluyor. Çünkü gelirler aynı oranda artmıyor.
Vatan