Gayrimenkul kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor.Peki konut kira kontratlarında damga vergisi ne kadar?
Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Noter huzurunda da imzalanabilen kira kontratında istenmesi halinde kefil imzası da yer alıyor.
Borçlar Kanunu esasları kapsamında; Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira kontratı, biri mal sahibinde biri kiracıda kalmak üzere iki nüsha şeklinde düzenlenebiliyor.Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor.Kira kontratı için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor.
Kontratta kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Peki konut kira kontratlarında damga vergisi ne kadar?
– 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.
-Kefilli kira kontratında ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Konut kira kontratı örneği 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com