Konut kira artışı hesaplamalarında, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarından ÜFE kullanılıyor. İşte konut kira artışı hesaplama Ağustos 2016…
Konut kira artışı hesaplama Ağustos 2016!
Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Ancak kanunda yapılan düzenlemelere göre bu kural, 2020 yılına kadar sadece meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında mal sahibi bu tarihe kadar sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.
Hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği konusunda Yargıtay “Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu.
Konut kira artış oranı hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları TÜİK tarafından açıklanıyor:
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,21 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,21 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,41 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,96 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %4,77 artış gösterdi.
Konut kira artışı hesaplama Ağustos 2016…
Yukarıdaki oranlardan yüzde 4,77 oranı kullanılarak zam yapılabiliyor. Örneğin mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracıyı düşünelim. Ağustos ayında sözleşmesi yenilenen kiracıya 47,7 TL oranında zam yapılabilecek. Zamlı yeni kira bedeli 1047,7 TL olacak.
ÜFE oranları Ağustos 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com