Konut kiralamalarında kullanılacak kira artış oranları 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı. Buna göre ekim ayında kiralar ne kadar artacak? İşte konut kira artış oranı Ekim 2015..
Borçlar Kanunu esasları gereğince konutlarda kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya istenilen oranda zam yapılamıyor. Konut kiracısına yapılacak zamda dönemin üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor.
Ancak dükkan kiracısına 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor. Bu tarihe kadar dükkandaki kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.
Konuttaki kiracıya yapılacak zamda kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu oranlardan hesaplamada, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.
Ekim 2015 dönemine ait veriler, TÜİK tarafından 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı. Açıklanan verilere göre kiracıya en fazla %6,92 oranında zam yapılacak.Bültende yer alan diğer bilgiler şu şekilde:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ekim 2015
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,54 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,51 artış ve su sektöründe yüzde 0,42 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalarda gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (yüzde 5,13), metal cevherleri (yüzde 3,84), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 3,47) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde -13,20), basım ve kayıt hizmetleri (yüzde -0,94) ve gıda ürünleri (yüzde -0,58) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Eylül ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın