Konut KDV iadesi hangi şartlarda olur?

konut-kdv-iadesi-hangi-sartlarda-olur

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Konut kredilerinde KDV muafiyeti ” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamalara göre Konut KDV iadesi hangi şartlarda olur? diyorsanız işte yanıtı…

Konut KDV iadesi hangi şartlarda olur?
Geçtiğimiz günlerde konutta KDV iadesi ile ilgili çeşitli görüşler ortaya atılmıştı. Tartışma devam ederken, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yapmış olduğu ‘Kamuoyu Duyurusu’ ile yapılan KDV indiriminden kaynaklı iadenin söz konusu olmadığı belirtilmişti.

Bunun üzerine bir açıklama da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlıkça yapılan açıklamada brüt alanı 150 metrekare ve üzerinde olan konutların KDV oranlarının 31 Mart 2017 tarihine kadar yüzde 18’den yüzde 8’e düşmesi sonucunda oluşan farkın iadesinin alınabileceğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamalara göre Konut KDV iadesi hangi şartlarda olur? diyorsanız işte yanıtı…

” Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve net alanı 150 metrekare üstü konutlar ile 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın ilgili maddeleri gereği, metrekare birim fiyatı bin TL ve üzerinde olan konutların 8 Eyllül 2016 – 31 Mart 2017 tarihleri arasında yapılan teslimatlarda KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 uygulanacaktır.

Düzenleme gereği satış bedelleri sözleşmelerde yüzde 18 olarak belirlenen konutlarda, teslimat veya fatura kesim tarihi 8 Eylül 2016 – 31 Mart 2017 arasında ise teslimde düzenlenen satış faturası yüzde 8 KDV üzerinden yapılacaktır. Bu kapsamda olan konutların ilgili dönem içerisinde yüzde 18 KDV üzerinden sözleşme imzalayan tüketiciler, eğer ki konut teslim tarihleri 8 Eyllül 2016 – 31 Mart 2017 ise KDV oranında verginin yüklenicisi firmalardan, tüketiciler hakkaniyet ilkesi gereği KDV indirim talep edebilecekler”.

Yapılan düzenlemelerin gayrimenkul sektörü ve ekonomiyi canlandırmak adına olduğunu belirten Bakanlık, faiz indirimi sonrasında gelen KDV indirimi ve konuttaki yüzde 80 kredi uygulamasının vatandaşa hizmet etmesi için düzenlendiğini belirtti. Yukarıda belirtilen şartları taşıyan vatandaşlarımız ise Tüketicinin Korunması Hakkında kanun gereği, uyuşmazlıkların değerlerine göre;

-Değeri 2 bin 320 TL altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetine,

-2 bin 320 TL – 3 bin 480 TL arasında olan Büyükşehir statüsünde olan illerde İl Tüketici Hakem Heyetine,

-3 bin 480 TL altında uyuşmazlık olup Büyükşehir statüsü olmayan illerin merkezlerinde İl Tüketici Hakem Heyetine,

-Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde 2 bin 320 TL – 3 bin 480 TL arasında olan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetine,

başvurabileceği bildirildi.

Konutta KDV iadesi Bakanlık açıklaması!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com