Konut hesabı açtırmak isteyenler için belirsizlik sürüyor!

Konut hesabı açtırmak isteyenler için belirsizlik sürüyor!

Tasarrufları artırmak ve konut sektörünü desteklemek amacıyla gerçekleştirilen düzenlemelerden biri olan ‘konut hesabı’ ağustos ayında başlayacak. Yeni sistemde devlet konut almak amacıyla para biriktireceklere üst limitte yüzde 20 ve 15 bin TL’ye kadar destek verecek. Ancak yönetmelikte bazı unsurların düzeltilmesi gerektiği vurgulandı. Bankalarda açılacak hesaplarda ‘konut sahibi olmayanlar’ın kapsama alınacağı belirtilse de konutlarda hissesi olanlara ilişkin belirsizlik bulunuyor. Bir diğer endişe ise bankaların uygunluk soruşturmasını yapacağı tapu sistemi ile kimlik paylaşım sistemlerinin ayrı ayrı yönetilmesi ve veri kalitesi.

Hükümetin hazırlığını yaptığı çeyiz hesabına benzer bir diğer tasarruf artırıcı ve konut sektörünü destekleyici uygulama olan konut hesabı 26 Ağustos’ta yürürlüğe girecek. İlk kez ev sahibi olacaklar bu tarihten sonra konut almak üzere bir bankada para biriktirmeye başladığında, hesabı açtıktan sonra 6 ay içinde bankasına başvurarak destek talep edecek. En az 3 yıl hesapta para biriktirilmesi halinde kamu destek vermeye başlayacak.

Verilecek destek, hesapta biriken paraya göre hesaplanacak ancak süreye bağlı olarak ‘üst limit’ konulacak. En üst dilimde en fazla verilebilecek destek tutarı 15 bin TL olacak. Konut hesabının çeyiz hesabıyla da herhangi bir bağlantısı bulunmuyor. Çeyiz hesabı açtıranlar da bu yardımdan yararlanabilecek.

Hisse sahipleri ne olacak?
Diğer yandan bankalarda ise yönetmeliğin yayınlanmasının ardından yapılan hazırlıklarda bazı noktalarda çekince oluştu. Bunlardan ilki, destekten yararlanma şartının ‘konut sahibi olmama’ durumuyla ilgili. Düzenlemede konut sahibi olmayanların yararlanabileceği belirtilirken, konutun tamamının sahibi olmayan ancak hissesi bulunanların durumunun ne olacağı belirsiz. Çünkü sorgulama yapıldığında bu kişiler ‘konutu yoktur’ şeklinde görüntülenmiyor, hisseli konut sahibi olarak görülüyor. Uygulama başlamadan önce bu belirsizliğin hesap açtıracak kişi lehine düzenlenmesi gerekliliği vurgulanıyor.

Veri karşamaşası yaşanabilir

Ayrıca hesap açtıranlara yönelik sorgulama sistemi konusunda da şüpheler bulunuyor. Buna göre destek talep eden kişilerin konut sahibi olup olmadığı Tapu Kadastro sistemi üzerinden sorgulama yaparak belirlenecek. Ayrıca kimlik paylaşım sistemi üzerinden bu konut sahipliğinin kat irtifakı vb. gerekli belgeleri taşıyıp taşımadığına ilişkin sorgulama yapılacak.

Her iki sistemin iki ayrı kanaldan bankalar tarafından kullanılmasıyla, olası veri karmaşaları yaşanabileceği ve veri kalitesine ilişkin sorunların işlemleri zorlayacağı belirtildi.

Konut hesabı nedir?

Tasarrufların artırılması programı çerçevesinde geliştirilen ve aynı zamanda konut satışlarına ilave destek olması amacını da taşıyan konut hesabı, 26 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.
Konut almak amacıyla hesap açtırıp burada aylık veya üç aylık vadelerle para biriktirmeye başlayanlara ve bunu en az üç yıl devam ettirenlere devlet en fazla 15 bin TL’ye kadar çıkabilecek oransal destekler verecek. Düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlara yüzde 15 ve 13 bin TL’ye kadar, 48 ila 59 ay para biriktirenlere yüzde 18 ve en fazla 14 bin TL. 60 ay ve üzeri para biriktirenlere de yüzde 20 ve en fazla 15 bin TL’ye kadar kamu desteği verilççek. Kişinin en üst düzey desteği alacak seviyeye birikimi 75 bin TL’ye çıktığında ulaşacak.

Dünya