Knight Frank şirketi, Küresel konut Şehirler Endeksinde 156 kentteki fiyat değişikliklerini hesapladığı raporda, Türkiye’de en çok artışın görüldüğü İstanbul yüzde 25 ile dünyada 3’üncü şehir olurken; İzmir yüzde 16.5 ile Türkiye’de 2’nci, dünyada 6’ncı sırada yer aldı. Aynı listede Ankara yüzde 12.4 ile dünyada 13’üncü sırada kendine yer buldu.
Tüm dünyadaki konut fiyatı artışı ortalaması ise yüzde 4.4 olarak belirlendi.
İZMİR TÜM AVRUPA’YI GERİDE BIRAKTI
İzmir’de inşaat sektörünün önde gelen aktörleri de, konut fiyatındaki artışın nedenlerini, nüfus artışı, iç göç, yeni arsa üretilememesi ve üst segmentteki konutların piyasa fiyatlarını yükseğe çekmesi olarak sıraladı. Endeksin ortaya çıkardığı bir diğer ayrıntı ise İzmir’in fiyat artışında tüm Avrupa kentlerini geride bırakması. Fiyat artışında ilk 20 kentten 7’si Avrupa’da bulunurken, en çok artışın bulunduğu Avrupa kenti 16.3’lük artışla İzmir’in hemen ardında yer alanMacaristan’ın başkenti Budapeşte oldu. Endekse göre, Ege’nin diğer kıyısında Yunan kentlerinde fiyatlar bir önceki yıla oranla düşüş gösterdi.
Küresel Konut Şehirler Endeksi’ne göre, 121 kentte konut fiyatları 2015’te artar veya aynı kalırken, 44 şehirde düşüş gösterdi. Çin’in sanayi ve ticaret başkenti Shenzhen yüzde 47.5’lik konut fiyatı artışıyla, dünyada konut fiyatlarının en fazla artış gösterdiği kent oldu.
“ARSA ÜRETİLEMİYOR, FİYAT ARTIYOR”
İzmir’in konut fiyat artışında 6’ncı sırada yer almasını İzmir’in önde gelen inşaat şirketlerinin yöneticileri ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır değerlendirdi.
Türkiye’nin farklı kentlerinden İzmir’e bir iç göç olduğunu ifade eden Nasır, şunları söyledi:
“Bilindiği gibi İzmir, gerek kent yaşantısı, gerek iklimi nedeniyle bir çekim merkezidir. Çevre illerden olduğu gibi Türkiye’nin farklı kentlerinden de İzmir’e olan bir iç göç gerçeği var. Bu nedenle konutlara olan talep her dönem güncelliğini koruyor. Fakat İzmir’de özellikle kent merkezinde mevcut araziler doldu. Yeni arazi üretilemediği için müteahhitler yüksek arsa bedeliyle karşı karşıya. Dolayısıyla bu durum fiyatlara yansıyor. Yeni arsa üretilememesi kentsel dönüşüm gerçeğini tekrar karşımıza çıkarıyor. İzmir, hep söylediğimiz gibi yüzde 85’i dönüşüme ihtiyaç duyan ve deprem kuşağında yer alan bir şehir. Bu nedenle İzmir’de kentsel dönüşüm konusu ayrı bir önem ve aciliyet taşıyor. Fakat bu yasa aynı zamanda sosyal bir proje olduğu için yasanın uygulatılabilmesi insanları teşvik edecek ve zorlayacak bir tarafı olması gerekiyor. Biz sistemli, ada bazında planlamayla yürütülecek bir kentsel dönüşümün, İzmir’in geleceğine katkı yapacağına inanıyoruz.”
FİYATLAR İKİYE KATLANACAK
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı da, İzmir’de ekonomik ömrünü tamamlamış çok sayıda bina olduğunu belirterek “Yeni üretilen konutların fiyatının bu yüzden çok arttığı düşünülebilir; ama İzmir uzun süredir bu artışı bekleyen bir kenttir. Dünyada nüfusu ölçülebilen hiçbir kentin nüfusu, İzmir’deki kadar hızlı artış oranı göstermiyor. Artan nüfus, talebi beraberinde getiriyor. Bu da bize, fiyat artışının devam edeceğini gösteriyor. İzmir’de hâlâ konut fiyatları normalin altında. bugün 350-400 bin TL civarında bulunan yeni konutların fiyatının önümüzdeki 2-3 yıl içinde iki katı olan 400-800 bin TL’ye yükselmesi kaçınılmaz. Bu tablo elbette şehir dışındaki yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Bu yüzden konut sahibi olmak ve yatırım yapmak isteyen İzmirlilere ellerini çabuk tutmalarını öneriyoruz” diye konuştu.
“20 BİN İKİNCİ EL SATIŞI YAPILMIŞSA BU CİDDİ RAKAM”
Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk ise maliyet ve arsa talebinin artmasının fiyatlara yansıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bakıldığında İzmir’deki artış hızlı gibi görünebilir; ancak İzmir uzun süredir bekleyen bir pazar. Maliyet ve arsa talebinin artması da fiyata yansıyor. Ayrıca pazarda üretimi bitmiş, stoğu en minimum kent. Bu da İzmir’deki konut piyasasında fiyat artışının devam edeceği anlamına geliyor. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde önemli artış göreceğiz. Şu anda İzmir konut yatırımı açısından en avantajlı kent. İstanbul’a baktığımızda orta gelir gurubuna hitap eden konutların hızla tükendiğini görürken, üst gelir gurubuna ait konutların satışında büyük bir azalma olduğunu görüyoruz. Fakat bu tablo İzmir’de, hem alt, hem orta, hem de üst gelir gurubundaki konut satışında oldukça üst düzeyde. 4 milyon nüfuslu bir kentte bir yıl içinde 20 bin yeni, 20 bin ikinci el konut satışı yapılmışsa, bu ciddi bir rakamdır.”
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, “İzmir’in, öncelikle lokasyon açısından çok önemli” olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’nin batıya açılan kapısı. Coğrafya ve iklim açısından da sakinlerine büyük avantaj sağlıyor. Diğer yandan turizm merkezlerine yakınlığı, çevre açısından diğer illere oranla bakir kalmışlığı ve sanayi tarafından aşırı derecede kirletilmemiş olması da, insanları kendisine çekiyor. İzmirliler’in denize gitmesi için yazlığa gitmesine bile gerek yok. Havası çok iyi. Yaşam ucuz. sağlık ve beslenme açısından avantajlı. Tüm bu şartları göz önünde bulundurduğumuzda İzmir yaşanacak kentlerin başında geliyor. Daha da gelişeceğini ve fiyatların artacağını düşünüyorum.”
ARAZİ METREKARE FİYATLARI 6 KAT ARTTI
Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy da, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi:
“Düzensiz şehir planlaması konut fiyatlarının artmasında en büyük etken. Kentimiz arazi bakımından nüfus artışını karşılayamıyor. Yeterli alan imara açılmadığı ve devamlı nüfus aldığından dolayı arsa fiyatları buna paralel olarak yükseliyor. Şu şekilde örnek vereyim: 2014’te Seyrek’te 150-250 TL civarında bulunan arazi metrekare fiyatları içinde bulunduğumuz 2016 yılında 900-1.200 TL’ye kadar yükseldi. Neredeyse 6 katına ulaştı. Böyle bir artış dünyanın hiçbir yerinde yok. Kısaca fiyat artışının nedeni kentin gelişmesi değil, kentin sıkışması. Bu gidişle fiyatlar önümüzdeki dönem artacaktır. Özellikle önümüzdeki bir iki yıl içinde artış açık bir şekilde devam edeceğe benziyor.”
Sabah