Konut emlak vergisi muafiyeti!

konut-emlak-vergisi-muafiyeti

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için her sene ödenmesi gerekiyor. Vergide kanunen muafiyet uygulaması da bulunuyor. İşte konut emlak vergisi muafiyeti…

Konut emlak vergisi muafiyeti!
Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mal sahipleri tarafından her yıl, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.

Emlak vergisi oranları büyükşehirlerde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Buna karşın vergide konutlar için vergi muafiyet uygulaması da bulunuyor.

Konut emlak vergisi muafiyeti…
200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak şartı ile geliri olmayan;

– Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
– Emekliler
– Hiçbir geliri olmayanlar
– Şehit yakınları
– Dul ve yetimler
– Gaziler
– Ev hanımları emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Yeni inşa edilen konutun emlak vergisinde geçici muafiyet uygulanıyor. Geçici muafiyetten yararlanmak için, binanın yeni olması, konut olarak kullanılması ve emlak Vergisi bildirimlerinin süresi içinde yapılması gerekiyor.

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

2 evi olan engelli emlak vergisi öder mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com