Konut hesabı ve devlet katkısı yönetmeliğinin 26 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi ile birlikte konut hesapları başvuruları da başladı. Buna göre konut devlet desteği ödemeleri nasıl olacak?
Konut devlet desteği ödemeleri nasıl olacak?
Konutta devlet desteği uygulaması 26 Ağustos 2016 tarihinde başladı. Buna göre, konut devlet yardımı için hesap başvuruları kabul edilmeye başlandı.
Konut yardımı adı altında katılımcıya ödenecek tutar, bankada durulan süreye ve bu süre boyunca biriktirilen paraya göre belli oranda ödeniyor. Ancak katılımcıya ödenecek destek 15 bin liradan yüksek olamıyor.
Konutta devlet yardımı uygulaması için banka hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Ancak konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.
Ancak, şuan ev sahibi olup da ikinci evini almak isteyenler bu uygulamadan yararlanamıyor. Başvurunun onaylanması adına devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7/4/2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması gerekiyor.
Ayrıca devremülk alımlarında da devlet katkısı alınmıyor. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlar da devlet katkısı uygulamasına dahil edilemiyor.
Peki konut devlet desteği ödemeleri nasıl olacak? diyorsanız işte yanıtı…
Hesaba bir kereye mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Konut hesabına düzenli ödeme yapılması gerekiyor. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak.
14 soruda konut devlet yardımı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com