Türkler’in yurtdışı yatırımlarında eğitim ve iş gibi koşulların dışında düşük konut bedeli ve yüksek kira getirisinin de öne çıktığı gözleniyor. Ev fiyatlarının düşük, kiraların yüksek olduğu KKTC’nin bu alandaki beklentileri karşıladığı aktarılıyor.
Bir taraftan yabancılar Türkiye’den konut alırken bir diğer taraftan da Türkler dünyanın farklı yerlerinden gayrimenkul satın alıyor.
Türkler’in yurtdışı yatırımlarında eğitim ve iş gibi koşulların dışında düşük konut bedeli ve yüksek kira getirisinin de öne çıktığı gözleniyor. Ev fiyatlarının düşük, kiraların yüksek olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu alandaki beklentileri karşıladığı aktarılıyor.
Prim potansiyeli yüksek
Kıbrıs’ta ofis açan ve ilk brokerler toplantısını burada gerçekleştiren Era Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, Türk yatırımcının KKTC’ye ilgisinin arttığını söyledi. Bu ilginin kendilerini Kıbrıs’ta ofis açmaya yönlendirdiğine dikkat çeken Ekşioğlu: “Türkler’e yılda 10-15 bin konut satılması hedeflenen Kıbrıs’ta biz de satışlara aracılık edeceğiz” dedi. KKTC’de yabancıya yapılan satışlarda başı İngilizler çekiyor. Senede 15-20 bin konutun İngilizlere satıldığı dile getiriliyor. İkinci sırayı yaklaşık 3 bin konutun satıldığı Türkler alıyor. Ülkede 35 bin sterline yani 155 bin liraya 2+1 tipi konut bulmak mümkün. Böyle bir konuttan en az 250 sterlin yani bin 110 lira kira geliri elde ediliyor. 56 bin sterline satın alınan ve 250 bin liraya denk gelen sosyal tesisli bir evin kira getirisi de en az 400 sterlin yani yaklaşık bin 800 lira olarak veriliyor.
Oturum izni henüz yok
KKTC’den ev alan Türkler için şu an yüksek kira getirisinin dışında başka bir avantaj bulunmuyor. Evi olana uzun süreli oturum izni ve vatandaşlık gibi konularda hükümetin çalışmaları olduğunu belirten Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, “Ancak uzun süreli otu-rum ve çalışma izni gibi avantajların konu-şuluyor olması da bölgeye ilgiyi artırıyor” bilgisini verdi.
Yazlık olarak kullanan da çok
Avrupa’daki konut fiyatları ile karşılaştırıldığında Kuzey Kıbrıs’ın çok daha ucuz olduğunu belirten Baygan, “Oturum ve yatırım için satın alınan evlerin yanı sıra yazlık olarak kullanmak üzere de evlere ciddi bir talep var. Kıbrıs’ta İngilizler’in dışında yazlık alan Avrupalılar’ın sayısı da sürekli artıyor. Kuzey Kıbrıs’taki yazlık evlerin en büyük avantajı fiyatlarının uygun olması” dedi.
Bugün
Bir yanıt bırakın