Kirayı bankaya yatırma zorunluluğu var mı?

Kirayı bankaya yatırma zorunluluğu var mı

Kiracının belirlenen zamanlarda kirayı ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Peki kirayı bankaya yatırma zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinde kira anlaşmasına ilişkin esaslara yer veriliyor. Sözleşmede taşınmaz daireye ait özellikler, kira bedeli, kira ödeme zamanı ve kira artış oranları belirtiliyor.

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.Kiralama süresi boyunca kiracı, kira bedelini ödemekle mükellef oluyor.

Kiracının yasal olarak kira bedelini geciktirme gibi bir hakkı da bulunmuyor. Kira bedelini geç ödeyen ve bunu tekrarlayan kiracılar hakkında kanunen belirtildiği şekilde yasal süreç başlatılabiliyor. Peki kirayı bankaya yatırma zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince; taşınmaz kiralamalarında belli bir sınırın üstündeki kira bedellerinin bankadan tahsil edilmesi gerekiyor. Bu sınır 500 TL olarak belirleniyor. 500 TL’nin altındaki ödemeler elden yapılabiliyor. Ancak dükkan kira ödemelerinin sınır olmadan banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.

Kira sözleşmelerinde ödeme aksi belirtilmedikçe öncelikle hak ediş ve sonrasında ödeme şeklinde tahsil ediliyor. Buna göre öncelikle evde oturmayı hak etmek için kira bedeli ödeniyor. Bu neden ile eve girerken oturmanın planladığı ayın kirasını ödeniyor.

Taraflar arasında yapılan anlaşmaya bağlı olarak kiranın tamamı peşin ödenebileceği gibi, birkaç ayın kira bedeli de peşin olarak ödenebiliyor.

Kiracı kirayı eksik yatırırsa ne yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com