Kiraya verenin değişmesi halinde ne olur?

kiraa
Kira sözleşmesi ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor. Peki, kiraya verenin değişmesi halinde ne olur?

Kiraya verenin değişmesi halinde ne olur?
Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmeleri kiracı ile kiraya veren arasında imzalanıyor. Bu sözleşme ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.

Kiralama sürecinde kiraya veren, taşınmazını satmak isteyebiliyor. Kiradaki taşınmazın satılması halinde yeni makik bazı haklara sahip oluyor. Peki, kiraya verenin değişmesi halinde ne olur?

Kiraya verenin değişmesi, kira sözleşmesinin yeni tarafı taşınmazı satın alan kimse oluyor. Yeni mal sahibi kanunda belirtilen koşullarda kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracıyı tahliye edebiliyor.

Bunun için edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

 

 

Kiraya verenin teslim borcu nedir?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*