Tapuya aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Peki kiralık eve aile konutu şerhi konulur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Kiralık eve aile konutu şerhi konulur mu?
Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mekan olup, tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor.
Tapuya aile konutu şerhinin konulmasıyla malik olan eşin tasarruf haklarına kısıtlamalar getiriliyor. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadığı sürece, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir neden olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.
Eşin rızası olmadan satış yapılırsa tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. Bu dava sonucunda, yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.
Aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine başvuru yapılması gerekiyor. Aile konutu şerhi için kimlik belgesi ve aile cüzdanı ile tapuya verilecel bir dilekçe ile başvuruda bulunabiliyor. Peki kiralık eve aile konutu şerhi konulur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Bir yerin aile konutu olması için mutlaka tapu kaydının eşlerden birine ait olması gerekmiyor. Aile konutu kiralama suretiyle elde edilmiş yahut eşlerden birinin yakınına ait olup bilabedel sağlanmış olabiliyor. Bu haller taşınmaz malın aile konutu olma özelliğini ortadan kaldırmıyor. Yani, kiralık eve aile konutu şerhi konulabiliyor.
Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulur mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com