Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer aile konutu oluyor. Peki kiralık ev aile konutu olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Kiralık ev aile konutu olur mu?
Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere aile konutu adı veriliyor. Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacıyla konuluyor.
Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi de gerekiyor. Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmaz malda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor ve o taşınmaz malın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahısta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlayacak ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapamıyor.
Aile konutu şerhi konulması için, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı ile bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Peki kiralık ev aile konutu olur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Bir yerin aile konutu olabilmesi için mutlaka tapu kaydının eşlerden birine ait olması gerekmiyor. Aile konutu kiralama suretiyle elde edilmiş yahut eşlerden birinin yakınına ait olup bilabedel sağlanmış olabiliyor. Bu haller taşınmaz malın aile konutu olma özelliğini ortadan kaldırmıyor.
Aile konutu şerhi için harç ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com