Kiracının zilyetlik hakkı!

kiracinin-zilyetlik-hakki
Zilyetlik bir kimsenin bir şeyi elinin altında bulundurması olarak karşımıza çıkıyor. Peki kiracı zilyet midir? diyorsanız işte kiracının zilyetlik hakkı…

Kiracının zilyetlik hakkı!
Zilyetlik bir kimsenin bir şeyi elinin altında bulundurması olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun zilyetliği, bir şey üzerinde “Fiilen tasarruf sahibi olma” şeklinde ifade ediliyor.

O halde zilyetlik,”bir şey üzerinde fiili hâkimiyet” veya bir eşyayı fiili hâkimiyet ve kudret alanı içinde bulundurma” biçiminde tanımlabiliyor. Zilyetlik niteliklerine göre türlere ayrılıyor.

Zilyet eşya üzerinde ayni zamanda bir ayni veya şahsi hakkın sahibi ise “hakka dayanan zilyetlik”, buna karşılık zilyedin eşya üzerinde hiçbir ayni veya şahsi nitelikte bir hakkı bulunmaksızın fiili hakimiyeti varsa, buna da “hakka dayanmayan zilyetlik” deniyor.

Peki kiracı zilyet midir? diyorsanız işte kiracının zilyetlik hakkı…

Kiracının zilyetlik hakkı…
Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişiler olarak ifade ediliyor.

Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumunda oluyor. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır.

Fakat evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak biliniyor.

Zilyetlik devri yöntemleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com