Kiracılar kiraladıkları taşınmaz malları özenle ve dikkatli kullanmaları gerekiyor. Peki kiracı eve zarar verirse ne olur? Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde yararlananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira bedeli ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülüyor.Buna göre apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri de gerekiyor.
Aynı zamanda kiracılar kiraladıkları taşınmaz malları özenle ve dikkatli kullanmaları gerekiyor. Peki kiracı eve zarar verirse ne olur? Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Ev ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı gayrimenkulde oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebiliyor.
…………… SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DELİLLERİN TESPİTİNİ
İSTEYEN : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No
Adres
KARŞI TARAF : Adı ve Soyadı
Adres
DAVA KONUSU : Delil tespiti
AÇIKLAMALAR :
1- …………. ili, Merkez ilçesi, Mor Menekşe Toplu Konut İdaresi Konutları, 14. Blok, No: 7’de bulunan taşınmazımı, kiracı ile yapmış olduğum yazılı kira sözleşmesi çerçevesinde kiraya vermiştim. Taşınmazın ilk kiracısıdır. Taşınmaz Toplu Konut İdaresinden teslim alındıktan hemen sonra hiç kullanılmadan kiracıya kiraya verilmiştir. Fakat son zamanlarda kiracının ödemelerini aksatması nedeni ile kiracı ile aramızda bazı tartışmalar olmuştur.
2- Kiracımın tayininin çıkması nedeni ile kiracı söz konusu taşınmazı …/…/2016 tarihinde boşaltarak ve anahtarını karşı komşuya bırakarak taşınmazı boşaltmıştır. Anahtarı teslim aldıktan sonra kiracıya verilen eve gittiğimde taşınmazın tanınamayacak kadar kötü kullanıldığını, hatta kasıtlı olarak lavabolara, kapılara, duvarlara, banyodaki dolap, küvete ve şofbene zarar verildiğini görmüş bulunmaktayım.
3- İleride açacağım tazminat davasına konu olmak üzere söz konusu taşınmazdaki hasarın tespiti amacı ile bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.
KANITLAR : Kira sözleşmesi, bilirkişi incelemesi ve her tür kanıt.
HUKUKİ NEDENLER : HMK. ve İlgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, mahallinde yapılacak inceleme neticesinde kiraya vermiş olduğum taşınmazda kiracı tarafından meydana getirilen zararın malzeme ve işçilik dâhil olmak üzere tespitine karar verilmesini saygı-larımla arz ve talep ederim. …/…/2016
Tespit İsteyen
Adı ve Soyadı
İmza
Bozulan kombiyi kiracı mı öder?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com