Kiracının evi nasıl teslim etmesi gerektiğine ilişkin bilgiler, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki Kiracının evi nasıl teslim etmesi gerekir? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracının evi nasıl teslim etmesi gerekir?
Ev ,işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya dair bir sözleşme imzalanıyor. Sözleşme kapsamında kiralamaya dair bilgiler ile kiralanan gayrimenkul ile ilgili bilgilere yer veriliyor.
Peki Kiracının evi nasıl teslim etmesi gerekir? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracının evi nasıl teslim etmesi gerektiğine ilişkin bilgiler, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.
Kiralananın geri verilmesi
I. Genel olarak
MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.
Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.
II. Kiralananın gözden geçirilmesi ve kiracıya bildirme
MADDE 335- Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder.
Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Kiracının ödemesi gereken giderler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com