Depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için isteniyor.
Kiralama süresince evde herhangi bir problem yaşanmaması halinde depozitonun iade edilmesi gerekiyor.Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve apartman aidatına ilişkin konularda problemin olması halinde kiracı depozitosunu geri alamıyor.
Bu durumun tespiti, sözleşme süresi dolunca evin teslimi ile gerçekleşiyor. Zararın tespiti durumunda kiracı depozitosunu geri alamıyor.
Bu sorunların yaşanmaması halinde ise kiracı mal sahibinden depozitosunun iadesini isteyebiliyor.Peki kiracıdan ne kadar depozito alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Depozito bedeli hesabı ve ödemeleri ile ilgili esaslar Yeni Borçlar Kanunu kapsamında madde 342’de açıklanıyor.
Kanun gereğince, ev sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedeli kadar depozito talep edebiliyor. Buna göre kira bedeli 1000 TL olan kimseden en fazla 3000 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.
MADDE 342-
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Depozito hangi durumlarda geri verilmez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın