Kiracı zilyet midir?

kiracı
Medeni Kanun gereğince, taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor.Peki, kiracı zilyet midir?

Kiracı zilyet midir?
Medeni Kanun gereğince, taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor. Bir şey üzerinde fiilî hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedidir.

Zilyet, bir sınırlı aynî hak veya bir kişisel hakkın kurulmasını ya da kullanılmasını sağlamak için şeyi başkasına teslim ederse, bunların ikisi de zilyet oluyor.

Bir şeyde malik sıfatıyla zilyet olan aslî zilyet, diğeri fer’î zilyet olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilere deniyor. Peki, bir taşınmazda kiracı varsa ne olur? Kiracı zilyet midir?

iracı zilyet midir?
Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumunda oluyor. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumunda oluyor.

Ancak evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Zilyetlik ve tapu sicili kanunu!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*