Ev, işyeri kiralamalarında sözleşme süresinin uzaması halinde yeni kira dönemi için belli oranda zam yapılıyor. Peki Kiracı zammı kabul etmezse ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı zammı kabul etmezse ne yapılır?
Konut ve dükkanını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor.
Kira bedelinde hangi enflasyon oranlarının bazalınarak zam yapılması gerektiği açıklanıyor. Kanunen bu hesaplamalarda ÜFE oranlarının kullanılması gerektiği belirtiliyor.
TÜİK, kira artışının bir önceki yılın aynı ayına göre Yİ-ÜFE yüzde değişiminin esas alınması ile kira artışı hesaplanması gerektiği açıklamasında bulunuyor..
Yapılan bu açıklamayı dikkate alanlar bir önceki senenin aynı ayındaki değişikliğe göre kira artışı yapıyor. Buna karşın Yargıtay da bu hususta bir karar aldı.
Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu. Bu noktada TÜİK’in değil, Yargıtayın kararları belirleyici oluyor.
Peki Kiracı zammı kabul etmezse ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı kiraya zam yapmazsa, mal sahibi kira bedelinin tespiti için kira tespit davası açabiliyor. Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması şartıyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Döviz bazında kira zammı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com