Kiracının tahliyesi için gayrimenkul sahibinin mahkemeye dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. Peki kiracı tahliye davası nasıl sürer? İşte kiracı tahliye davası süresi…
Kiracı tahliye davası süresi!
Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinde taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kanunen kira sözleşmesi her zaman feshedilemiyor
Borçlar Kanunu esasları gereğince; ancak kiracılar fesih bildirim şartlarına uymak şartıla kira kontratı süresi dolunca gayrimenkulü tahliye edebiliyor. Belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı şartlar bir senw için uzatılmış sayılıyor.
Buna karşın kiraya verenin, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakkı bulunmuyor.
Buna karşın, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir neden göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.
Kira sözleşmesine dayanan her türlü,tahliye,aktin feshi veya tespit davaları ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkmesi oluyor. Peki kiracı tahliye davası nasıl sürer? İşte kiracı tahliye davası süresi…
Kiracıyı tahliye etmenin en hızlı yolu, kiracı ile anlaşıp çıkmasını sağlamak oluyor. Ancak kiracı ile anlaşma sağlanamadığı takdirde uzun soluklu bir hukuk sürecine giriliyor.
Kiracı tahliye davası süresi, dava açılan şehrin mahkeme yoğunluğuna göre ortalama bir sene sürebiliyor.
Kiracıya tahliye ihtarnamesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com