Kiracı, ancak kanunda belirtilen haklı tahliye sebeplerinin var olması durumunda ve karşılıklı anlaşma yapılması halinde çıkarılabiliyor.Peki kiracı tahliye bildirimi nasıl olmalı? Kira tahliye bildirimi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı tahliye bildirimi nasıl olmalı?
Borçlar Kanunu esaslarına göre taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli nedenlerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.
Davada durum ve şartları göz önünde tutularak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlanıyor. Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebiliyor.Kiracılık hukukuna göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi için bazı haklı nedenlerin olması gerekiyor.
Kira sözleşmesine dayanan her türlü,tahliye,aktin feshi veya tespit davaları ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkmesi oluyor.
Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirleniyor. Tahliye davalarının taşınmaz malın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmazın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu bulunmuyor..Peki kiracı tahliye bildirimi nasıl olmalı? Kira tahliye bildirimi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
Kiracının evi tahliye şartları!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com