Kira sözleşmesi ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracısı arasında imzalanıyor. Mal sahibi ve kiracı birbirine karşı sorumlu olmuş oluyor. Peki kiracı olduğum ev satılıyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte kiracı varken evin satılması durumu…
Kiracı olduğum ev satılıyor ne yapmalıyım?
Kira kontratı olarakta bilinen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Kira sözleşmeleri belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Mal sahibi kiracı varken de taşınmazın satışını gerçekleştirebiliyor.Peki kiracı olduğum ev satılıyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte kiracı varken evin satılması durumu…
Kiracı varken evin satılması durumunda, kiracının tahliyesi ancak yeni ev sahibinin ihtiyacı olduğunda söz konusu olabiliyor. Yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması durumunda 6 ay öncesinden bildirimde bulunmak şartı ile kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.
Yeni malikin gereksinimi
Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Kira kontratı bitmeden evden çıkılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com