Kiracı, kira bedeli ile aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödüyor. Peki, kiracı nasıl temerrüde düşer?
Kiracı nasıl temerrüde düşer?
Kiracı, kiralama süresi boyunca kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödüyor.
Kiracı bu sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde temerrüde düşüyor. Peki, kiracı nasıl temerrüde düşer? Kiracı temerrüde düşerse ne olur?
Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hali olarak ifade ediliyor. Kiracı da temerrüde düşerse yani;
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.
Tahliye süreci..
Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın