Kimi kiracılar kira bedelini geç öderken, kimi kiracılar da hiç ödeme yapmayabiliyor. Peki kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir? Kiracı kirayı ne kadar geciktirebilir? diyorsanız işte yanıtı…
Konut ya da işyeri kiralayan kiracılar mal sahibi ile yaptığı anlaşma doğrultusunda belirlenen kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.
Kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.
Kiracının kira bedelinin ödememesi halinde, gayrimenkul sahibi kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Peki kiracı kirayı kaç gün geciktirebilir? Kiracı kirayı ne kadar geciktirebilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen kiracılar, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün oluyor. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.
Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.
Kira borcunu ödemeyen kiracıya ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com