Kira kontratı, mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Peki kiracı kira kontratını nasıl iptal eder? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz sahibi ve kiracı arasında yapılan kira kontratı; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Kira kontratının doğru, eksiksiz ve net bilgilerle hazırlanması gerekiyor. Kira kontratında evin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor.
Kira kontratında süre hem kira bedelinin artışının belirlenmesinde hem de fesih hakkının hukuka uygun kullanılmasında önem arz ediyor.Peki kiracı kira kontratını nasıl iptal eder? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratında belirtilen süreden az ya da fazla olarak söz konusu taşınmazı kullanmak mümkün olmuyor. Ancak kontrat bitiminden bir ay önce ev sahibi ihtarname göndermediği sürece kontrat kendiliğinden yenileniyor ve kontrat süresiz kontrata dönüyor.
Kiracılık esasları gereğince; kontrat bitmeden evden çıkmak söz konusu olmuyor. Ancak ev sahibi ile kontrat bitiminden önce çıkmak konusunda anlaşma sağlanailiyorsa bu durumda kontrat süresinin dolmasını beklemeye gerek kalmıyor.
Aksi takdirde ev sahibi kontratın erken bitmesini istemiyorsa ve evin kullanılmasında bir güçlük ve herhangi başka bir engel olmadığı takdirde kiracı kontrat bitmeden evden çıkamıyor.
Ev sahibi kira kontratında nelere dikkat etmelidir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com