Kiracı, kiracılık süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor. Peki kiracı kaç ay kira ödemezse çıkarılır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Buna göre kiracı kiraladığı gayrimenkulü karşılık belirlenen miktardaki kira bedelini belirlenen tarihte ödemek ile mükellef oluyor.
Kira sözleşmelerinde ödeme aksi belirtilmediği sürece öncelikle hak ediş ve sonrasında ödeme şeklinde oluyor. Buna göre öncelikle evde oturmayı hak etmek için kira ücreti ödeniyor. Bu neden ile eve girerken oturmanın planladığı ayın kirasını ödeniyor.
Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre kiranın tamamı peşin ödenebileceği gibi, birkaç ayın kira bedeli de peşin olarak ödenebiliyor.Peki kiracı kaç ay kira ödemezse çıkarılır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracının yasal olarak kira bedelini geciktirme gibi bir hakkı bulunmuyor. Kira bedelini iki ay ve daha fazla ödemeyen kiracılar için yasal süreç başlatılabiliyor:
Kanunen kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com