Evini kiraya veren mal sahibi ile burayı kiralayan kiracılar, kira sözleşme süresi boyunca bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki Kiracı ev satın alırsa evden çıkabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı ev satın alırsa evden çıkabilir mi?
Evini kiraya veren mal sahibi ile burayı kiralayan kiracılar, kira sözleşme süresi boyunca bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.
Borçlar Kanunu gereğince mal sahibi ancak kanunda belirtilen tahliye gerekçelerinin doğması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.
Ev sahipleri; Gereksinim, yeniden inşa ve imar ile tahliye taahütnamesi verilmesi, kiracının iki haklı ihtar alması ve kiracının aynı ilçede evinin bulunması halinde kiracısını çıkarabiliyor. Ayrıca, kiracının 10 yılını doldurması halinde herhangi bir tahliye gerekçesi gerekmeden kiracı tahliye edilebiliyor.Peki Kiracı ev satın alırsa evden çıkabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebiliyor.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.
Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam ediyor.
Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona eriyor.
Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlü oluyor.
Kira kontratı sonrası kiracının cayması!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com