Kira sözleşmesi yapılan kiracıdan belli miktarda depozito talep ediliyor. Bu depozito bedelinin 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor. Peki kiracı çıkarken depozitoyu nasıl alır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı çıkarken depozitoyu nasıl alır?
Taşınmaz mal kiralamalarında, kira süresinin başında kiracıdan depozito istenebiliyor. Ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilebiliyor, ancak bu bedel kanundaki sınırı aşamıyor.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.
Kiracıdan en fazla 3 aylık kira bedeli kadar depozito alınabiliyor.
Kiracıların evi boşaltması durumunda ise depozitoyu geri alması gerekiyor. Peki kiracı çıkarken depozitoyu nasıl alır? diyorsanız işte yanıtı…
Depozitonun geri alınması için en önemli delilin kira kontratı ve kiralananın alındığı şekilde teslim edilmesi oluyor. Ayrıca depozito bedelinin enflasyondan etkilenmemesi için yabancı para birimi ya da güncel kira bedelinin X katı olarak yazılması kiracıları koruyacak bir esas olarak biliniyor.
Kira sözleşmesinin sona ermesi halinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına iade edilmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com